MEDI AMBIENT

Un cactus de Texas amenaça la flora i la fauna del Maresme

La 'Cylindropuntia tunicata' ha resistit tots els intents d'eliminació

L'espècie invasora es reprodueix amb gran facilitat, ja que no necessita germinar

Una colònia del cactus invasor ’Cylindropuntia tunicata’ a la rodalia d’Argentona.

Una colònia del cactus invasor ’Cylindropuntia tunicata’ a la rodalia d’Argentona. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
FEDE CEDÓ
MATARÓ

els vessants de Sant Jaume de Traià, a Argentona (Maresme), amb unes immillorables vistes sobre Mataró, s'han convertit en el principal focus de propagació d'una exòtica espècie vegetal invasora, la Cylindropuntia tunicata, també anomenada Opuntia tunicata, una varietat de cactus originària de Texas (EUA) que s'expandeix amb facilitat i que preocupa els experts, ja que posa en perill la vegetació i la fauna locals. Els sistemes utilitzats fins al moment per extingir-la, inclòs el foc, no han donat resultat.

A una certa distància, el cactus invasor atorga al paisatge un atractiu i inofensiu aspecte blanquinós molt adequat amb la temporada hivernal. Però observat més de prop, la seva aparença és desafiadora i agressiva, amb centenars d'afilades espines, d'uns cinc centímetres de longitud, d'una extrema duresa i amb la particularitat que es poden clavar longitudinalment. «Té un disseny de defensa gairebé perfecte», va revelar Oriol Bassa, enginyer forestal de la Federació d'Agrupacions de Defensa Forestal del Maresme.

PECULIARITAT / Segons aquest expert, «es reprodueix de forma vegetativa», és a dir, sense necessitat de llavor, a través de la tija, «quan pel seu propi pes toca a terra o és arrossegat per un animal». És tan peculiar la nova planta invasora que als enginyers locals els han demanat informes del Cylindropuntia des de diverses universitats per estudiar-ne les capacitats.

El que a Argentona va començar sent només una anècdota, ha passat a fase d'alerta quan aquesta espècie cactàcia, popularment coneguda com a clavellina en català, abrojo en castellà o coyonoxtle a Mèxic, s'ha expandit fins a cobrir més de 10.000 metres quadrats (una hectàrea) en menys de cinc anys, únicament a Argentona.

ERADICACIÓ NO PRIORITÀRIA / «Podria arribar a duplicar la superfície que ocupa ara en els pròxims 10 anys

-apunta Bassa- si es mantenen les condicions ambientals favorables», de la mateixa manera que ja ha succeït en altres punts de la geografia espanyola, com Albacete, Alacant i Toledo, on s'ha convertit en un problema forestal.

A Catalunya, no obstant, per al departament de Medi Ambient de la Generalitat aturar la propagació del cactus invasor no és una prioritat, ja que el lloc on s'ha detectat «no és una zona protegida», apunten fonts de la conselleria, que ja han analitzat les actes dels agents rurals en aquest sentit. Les mateixes fonts mantenen que el departament està immers en altres eradicacions que són més urgents, com la de la dent de lleó i la de la pita, espècies més agressives i esteses, encara que sense obviar l'alerta rebuda des del Maresme.

Notícies relacionades

NI AMB CREMES CONTROLADES / L'expansió del cactus a la comarca litoral és imparable i ja se'n detecten nous nuclis a Alella, Teià i Premià de Dalt, així com a Cabrils, a més a més dels ja coneguts d'Argentona i Mataró. De moment, tots els intents d'eliminació, incloses les cremes controlades, no han donat cap resultat i «tan sols una actuació natural», segons Oriol Bassa, podria acabar amb aquesta espècie.

Els experts també apunten que, al tractar-se d'una planta que necessita llum solar per reproduir-se, «s'haurien de plantar arbres ombrívols, del tipus pi pinyoner», que n'evitessin l'expansió.