AL LLIBRE ENTREVISTA

Benet XVI nega que el papa sigui infal·lible

Ratzinger afirma que el pontífex "es pot equivocar" i només en determinades ocasions "és fe de l'Església"

Benet XVI nomena cardenal a l’arquebisbe castrense José Manuel Estepa, avui al Vaticà.

Benet XVI nomena cardenal a l’arquebisbe castrense José Manuel Estepa, avui al Vaticà. / GIUSEPPE GIGLIA (EFE)

2
Es llegeix en minuts
EFE / Roma

Benet XVI considera "equivocat" afirmar que el papa és infal·lible, "ja que un pontífex també s'equivoca", afirmació que s'uneix a la justificació que ha fet de l'ús del preservatiu "en alguns casos" i que suposen un "gir clamorós" al Pontificat, segons observadors vaticans. Joseph Ratzinger també ha assegurat que mai va pensar que seria elegit pontífex i que encara que Déu li dóna forces per seguir, s'adona que als seus 83 anys "les forces van disminuint".

Joseph Ratzinger així ho explica al llibre entrevistaLa llum del món. El Papa, l'església i els senyals del temps. Una conversa amb el sant pare Benet XVI, de l'escriptor Peter Seewald, que sortirà el 23 de novembre i de la qual avui la premsa italiana publica algunes pàgines, després que el Vaticà n'avancés ahir un extracte.

A més de justificar l'ús del preservatiu "en alguns casos", la primera vegada que un papa ho fa, Benet XVI afronta al llibre altres aspectes del papat, de l'Església, de la seva vida, del moment de la seva elecció. Així, preguntat si "verdaderament el papa és infal·lible, un sobirà absolut, amb un pensament i una voluntat que són llei", Benet XVI respon, de manera categòrica: "Això és una equivocació".

Punt de fricció amb els ortodoxos

Segons Benet XVI, el papa es comporta "com qualsevol altre bisbe" i només en determinades condicions, "quan la tradició és clara i se sap que no s'actua arbitràriament, llavors pot dir que aquesta qüestió determinada és fe de l'Església". "Òbviament, el papa es pot equivocar, ser papa no significa considerar-se un sobirà súmmum de glòria, sinó un que dóna testimoni de Crist crucificat". La infal·libilitat del papa, aprovada pel Concili Vaticà I, és un dels punts que separen les esglésies catòlica i ortodoxa.

En el llibre, Benet XV explica que al conclave del 2005, per elegir el successor de Joan Pau II, estava "segur" que el càrrec no estava destinat a ell i convençut que Déu, "després de tants anys de fatiga", li hauria concedit "una mica de pau i tranquil·litat".

"L'única cosa que vaig pensar (quan va ser elegit) va ser: evidentment la voluntat de Déu és una altra".

Contra marxistes

Notícies relacionades

També recorda que els minuts després, a l'anomenada Habitació de les Llàgrimes (annexa a la Capella Sixtina, lloc del conclave, on es retiren en meditació els papes elegits), es va dirigir a Déu i li va dir: "¿Que m'estàs fent? Ara el responsable ets tu. M'has de dirigir. Jo no en sóc capaç i si tu m'has volgut, ara m'has d'ajudar". Assegura que "no sap" si Joan Pau II el va voler com el seu successor i que creu que el papa Wojtyla ho va deixar tot en mans de Déu.

Sobre els canvis en el món a partir del 1968, el Papa explica que des d'aquell any la fe cristiana ha entrat en contrast amb un nou projecte de societat "i ha hagut de suportar atacs i posar resistència davant una generació marxista que posava en entredit tot Occident".