ANÀLISI

Animals, dret i escorxadors

2
Es llegeix en minuts
Carles Soliva
Carles Soliva

Vocal de la comisisó de protecció dels drets dels animals del col·legi d’advocats de Barcelona

ver +

El Parlament Europeu va aprovar el 21 de gener de 1994 la resolució sobre el benestar i l'estatut dels animals a la Comunitat Europea, reconeixent expressament que els animals tenen «drets», se'ls ha de considerar com a «éssers sensibles» i es reconeix que tenen «dignitat». ¿S'aplica aquest principi a les seves normatives i directives?

El 1993 es va aprovar la directiva 93/119/CE i, en aplicació d'aquesta, es va promulgar a Espanya el decret 54/95 que regula les condicions de conducció, subjecció, atordiment, matança i sagnat dels animals destinats al consum humà com a aliment, així com els requisits que han de reunir les instal·lacions on se'ls produeixi la mort. Des d'aquella llunyana data, doncs, no es poden portar a terme sacrificis d'animals per al consum en escorxadors sense que estiguin prèviament es­tabornits, incorrent en una clara ­infracció legal els escorxadors que la incompleixin, llevat de l'ex­cepció d'unes determinades religions.

El reglament 882/04 del Parlament Europeu i del Consell va modificar alguns aspectes d'aquesta regulació i altres reglaments que regulen des de la sanitat animal i la prevenció de malalties fins a, no específicament per protegir, els pollastres, conills, etcètera.

Des d'una perspectiva animalista és evident que qualsevol avanç en el respecte, en la dignitat i en el reconeixement legal dels drets dels nostres companys de vida a la Terra és positiu. Però la lectura del text legal produeix una franca aversió, ja que es regula des de «la matança de pollets i embrions excedents en les incubadores», fins als mitjans per a la «matança»: la pistola o fusell de bales, l'electrocució i l'exposició a diòxid de carboni, entre altres. Pel que fa referència als mitjans de l'atordiment, s'especifiquen la pistola de clavilla perforada, la percussió, l'electronarcosi i l'exposició a diòxid de carboni.

Notícies relacionades

Tot i així, existeix una excepció legal expressament establerta: els sacrificis efectuats segons determinats ritus religiosos; en aquest cas és l'autoritat religiosa reconeguda per la vigent legislació (diu la llei) la competent per a «l'execució i el control de les disposicions particulars aplicables al sacrifici d'acord amb determinats ritus religiosos». En conseqüència, el percentatge de sacrificis en els quals no es produeix l'atordiment previ de l'animal hauria de coincidir, aproximadament, amb el percentatge de creients d'aquestes religions. Si això no és així, es produeix un incompliment crònic per part dels escorxadors que han de ser sancionats per l'Administració.

Isaac B. Singer,escriptor jueu que va haver d'emigrar de Varsòvia el 1935 i reconegut amb el premi Nobel el 1978, va escriure: «Per als animals, hem convertit la Terra en un etern Treblinka». Fem tot el que sigui possible perquè aquesta frase sigui només un record i per evolucionar cap a una feliç convivència entre tots els éssers vius del nostre planeta.