Delinqüència organitzada

Un cap violent que donava la cara

Ricardo Mateo El líder executava ell mateix les accions més difícils

1
Es llegeix en minuts
A. B. / J. G. A
BARCELONA

El suposat capo dels casuals era Ricardo Mateo, un tipus violent de poc més de 40 anys amb un enorme carisma a ulls de la seva gent. Era una influència guanyada a pols. «Mateo no és el típic cap que es limita a donar ordres. Mateo dóna la cara. Si a un dels seus nois algú li feia mal, la venjança l'executava ell mateix», comenta un advocat coneixedor del grup. Mateo fins i tot assumia els encàrrecs més complicats. Segons consta en la causa, presumptament un subhaster va pagar als casuals 30.000 euros perquè apunyalessin als jutjats un altre subhaster rival. Ho va fer Mateo en persona. Va introduir un ganivet de ceràmica al jutjat i va intentar apunyalar la seva víctima.

El control que Mateo i els seus homes de confiança exercien en aquesta organització era absolut. Els diners o la droga que s'obtenien dels atracaments s'havien d'entregar als caps, que eren els que els repartien. Un exemple d'aquest poder extrem dels líders era que si un minicasual aconseguia una pistola no se la podia quedar, sinó que havia de posar-la a disposició dels caps, que decidien qui se la quedava.

Amb el Barça a Dubai

Notícies relacionades

Tot i que Joan Laporta va vetar l'entrada dels boixos al Camp Nou, Mateo hi seguia anant. De fet, gràcies als seus contactes dins del club, aconseguia entrades sense problemes i va arribar a anar al mundialet de clubs a Dubai.

Un altre personatge fonamental dins de la banda era Antonio Torn, que presumptament actuava com a comptable i que no participava en els cops. El grup no es podia arriscar que el detinguessin. Tots els diners passaven per les seves mans i ell els repartia. De fet, les dues vegades que l'han arrestat han trobat en poder seu quantitats en metàl·lic superiors a 100.000 euros.