DISPUTA ENTRE RELIGIONS

Opa rendible per a les dues fes

El primat anglicà tractarà amb Ratzinger la fuga de descontents al catolicisme

2
Es llegeix en minuts
Jordi Casabella

El Papa anirà avui al palau de Lambeth, a Londres, el feu de l'arquebisbe de Canterbury, Rowan Williams, el càrrec del qual, si l'Església d'Anglaterra que presideix de forma honorària la reina Isabel II fos una empresa, equivaldria al de conseller delegat. A l'agenda de tots dos hi figura una qüestió central que ja es va abordar el novembre de l'any passat quan Williams va anar al Vaticà: tractar la generosa oferta que ha fet l'Església catòlica als tradicionalistes anglicans que vulguin ingressar al bàndol romà.

Ratzinger va prometre, el mes d'octubre de l'any 2009, que bisbes, sacerdots i feligresos anglicans que volguessin divorciar-se de l'Església d'Anglaterra perquè no toleren l'ordenació de dones, i encara menys que puguin penjar-se els galons de bisbe, podrien refer la seva vida religiosa a les files del catolicisme en unes condicions molt avantatjoses. Com comptar amb una autonomia dins de l'Església similar a la de l'Opus Dei, mantenir la seva litúrgia i, en el cas dels sacerdots, permetre també que ho segueixin sent sense haver d'abandonar la dona i els fills, ja que molts pastors anglicans estan casats. Els càlculs més conservadors estimen que les desercions poden arrossegar mig milió de feligresos, amb la qual cosa el catolicisme britànic creixeria el 10% de cop.

Encara que Williams no va amagar la seva contrarietat per no haver tingut notícies de l'opa amistosa de Benet XVI fins molt poc abans de l'anunci, en realitat no ha plantejat batalla perquè el primat de Canterbury hi ha vist l'oportunitat de treure's de sobre un sector de l'anglicanisme que resta brillantor a la política d'adaptar-se als canvis socials posada en pràctica pels dirigents del sector majoritari de la confessió. No importa que siguin menys, sinó que estiguin ben avinguts. No és estrany, doncs, que Benet XVI rebi avui una càlida acollida al palau de Lam-

Notícies relacionades

beth i que, a mitja tarda, torni a trobar-se amb Williams per resar junts a Westminster.

En el seu primer dia a Londres, a més a més de veure's amb el primat anglicà, a les deu del matí, i després de presidir una missa a la capella de la nunciatura del Vaticà, el Papa celebrarà una reunió amb el món de l'educació catòlica, seguida d'una altra amb líders d'altres religions i una tercera cita amb representants de la societat civil, el món acadèmic, el cultural i l'empresarial.