La situació de l¿Església

L'arquebisbe de Tarragona crida a desobeir la llei de l'avortament

Jaume Pujol demana acatar la llei de Déu abans que la dels homes

Jaume Pujol Balcells.

Jaume Pujol Balcells.

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
TARRAGONA

L'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol Balcells, considera, en una carta dirigida als fidels, que no sempre els ciutadans han de complir les obligacions que han contret amb les autoritats civils. Això passa, per exemple, quan les lleis s'oposen a les «exigències de l'ordre moral». I per fer-ho recorre a un passatge bíblic dels Fets dels Apòstols, en el qual s'afirma que «cal obeir Déu abans que els homes». Això és especialment necessari, remata el prelat, «si les lleis van en contra de la vida humana, des de la mateixa concepció fins al seu final natural», una afirmació que li serveix per condemnar l'avortament i qualsevol forma d'eutanàsia.

Pujol, vinculat a l'Opus Dei, inicia la seva dissertació recordant que la paraula ministre (relativa als que tenen algun poder públic) procedeix del llatí i significa servidor. I que els ciutadans són els que «posen els ministres i els paguen». I que aquests, en l'exercici de la seva autoritat, «han de buscar l'interès de la comunitat abans que el propi --allò que es denomina el bé comú-- i han d'inspirar les decisions que prenguin en la veritat sobre Déu, l'home i el món».

L'arquebisbe de Tarragona admet que «els ciutadans tenen uns deures en relació amb les autoritats civils», a les quals han de considerar «representants de Déu», i han d'oferir-los «una col·laboració lleial per al bon funcionament de la vida pública i social». Aquesta afirmació es tradueix a practicar «l'amor i el servei a la pàtria, el dret i el

Notícies relacionades

deure del vot, el pagament dels impostos, la defensa del país i el dret a una crítica constructiva». No obstaPujol entén que els ciutadans també tenen «l'obligació de no obeir en consciència» quan les lleis de les autoritats civils es contradiuen amb les exigències sobrenaturals.

L'al·legat del titular de la diòcesi de Tarragona acaba dient que aquesta doctrina no té a veure amb el sistema democràtic ni amb el desenvolupament de les llibertats individuals, sinó que «està àmpliament desenvolupada en les cartes de sant Pau i sant Pere» i convida els fidels a viure-la «responsablement» .