La situació de l¿Església

Els britànics rebutgen de manera massiva la gestió i el viatge del Papa

Els casos d'abusos del clero belga agregen encara més la visita, que comença demà

Milers d'entrades per a les 3 grans cerimònies previstes segueixen sense vendre's

Reporters de nombrosos mitjans de comunicació capten imatges del papamòbil, ahir, a Londres.

Reporters de nombrosos mitjans de comunicació capten imatges del papamòbil, ahir, a Londres. / Ap / sang tang

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE
LONDRES

L' home inadequat que arriba en el pitjor moment. Així consideren els britànics la figura de Benet XVI i el viatge de quatre dies al Regne Unit que iniciarà demà. La visita del Papa es produeix precisament quan la crisi dels escàndols sexuals del clero catòlic està més encesa. Les últimes revelacions a Bèlgica únicament poden contribuir a augmentar l'hostilitat cap a l'actual cap de l'Estat Vaticà. El 83% dels britànics consultats per l'empresa Populos per al diari The Times consideren que l'Església de Roma ha estat «deshonesta» amb les denúncies d'abusos sexuals, i només el 14% es mostra a favor de la gira del Pontífex per Anglaterra i Escòcia.

L'opinió pública britànica també observa amb enorme distància la rigidesa de la doctrina vaticana i la seva falta d'adaptació a les necessitats dels ciutadans. El 73% de les persones interrogades estimen que el Papa ha d'abandonar la seva oposició a l'avortament. El 79% creu que hauria de fer el mateix amb el veto dels mètodes anticonceptius. El 70% condemna l'oposició cap als homosexuals. I el 72% tampoc comparteix el rebuig de la cúria catòlica a l'ordenació de dones.

Un signe de la falta d'entusiasme que desperta Benet XVI són els milers d'entrades que encara segueixen sense vendre's per poder assistir a les tres principals cerimònies de masses que el Pontífex presidirà a Glasgow, Londres i Birmingham. En aquesta última localitat s'esperaven per diumenge que ve entre 65.000 i 70.000 fidels amb motiu de la beatificació del cardenal John Henry Newman, però únicament n'hi assistiran 54.000. De cara a la missa de dijous a Glasgow es preveien 100.000 assistents, però els nous càlculs parlen d'entre 75.000 i 80.000. Només la vigília a Hyde Park de dissabte sembla capaç d'arribar a la capacitat prevista de 85.000 assistents. El preu elevat de les entrades i les fèrries mesures de seguretat han estat factors dissuasoris.

Notícies relacionades

AFRONTAR PROTESTES DE TOTA MENA / «Només dic que esperem a veure el que passa», va ser la cauta resposta que va oferir ahir el primat Vincent Nichols, cap de l'Església catòlica a Anglaterra i Gal·les, davant l'apatia de molts i la fúria d'altres.

Perquè Benet XVI haurà d'afrontar les protestes dels presbiterians, dels defensors dels drets humans, de grups d'homosexuals, dels que exigeixen l'ordenació de dones i dels que aposten per una societat secular. Aquests últims no tenen res contra una gira purament pastoral del Papa, però condemnen el caràcter de visita d'Estat. Una conseqüència d'aquest tractament seran els 12 milions de lliures (14,3 milions d'euros) que pagaran els contribuents, als quals s'haurà de sumar 1,5 milions (1,8 milions d'euros) més en seguretat. L'Església contribuirà amb nou milions més. «Una despesa modesta», segons Chris Patten, representant del primer ministre en l'organització del viatge. Opinió que, per descomptat, no comparteixen els seus conciutadans.