RÈCORD MUNDIAL NO OFICIAL

Aterra després de 14 dies de vol sense pausa un avió propulsat amb energia solar

El Zephyr, un aparell no tripulat de 50 quilos, bat totes les marques de permanència en l'aire

Un grup de tècnics supervisen l’avió no tripulat Zephyr, avui a Arizona (EUA).

Un grup de tècnics supervisen l’avió no tripulat Zephyr, avui a Arizona (EUA). / QINETIQ (EFE)

1
Es llegeix en minuts
EFE

L'avió no tripulat Zephyr, que funciona amb energia solar, ha aterrat avui després de més de 336 hores de vol ininterromput sobre una base de l'Exèrcit dels Estats Units, a Arizona, ha informat un portaveu militar.

El Zephyr, que havia iniciat la seva prova el 9 de juliol a les 13.40 GMT, ha retornat a la pista del camp de proves de l'Exèrcit a Yuma, Arizona, avui a les 14.07 GMT, ha indicat Yoli Canales, portaveu de la instal·lació.

Per la seva part, la firma fabricant QinetiQ ha ofert una durada del vol de 336 hores i 24 minuts, tres minuts menys que l'oferta per l'Exèrcit.

La nau, que pesa uns 50 quilograms i té una envergadura de 22,5 metres, ha volat sense pauses fins avui a una altura d'uns 18.000 metres durant el dia i de 12.000 metres durant la nit.

Rècord quadruplicat

El Zephyr ha batut totes les marques mundials de durada de vol i ha quadruplicat el seu rècord, no oficial, de 82 hores i 37 minuts, establert el 2008.

El rècord mundial oficial fins avui per al vol d'una aeronau sense tripulació és l'establert el 22 de març del 2001 pel RQ-4A Global Hawk, de Northrop Grumman, amb 30 hores i 24 minuts.

QinetiQ va invitar la Federació Aeronàutica Internacional perquè observés el vol del seu Zephyr a Yuma i certifiqués la durada del vol.

Competència del Global Hawk

L'empresa fabricant espera que el seu avió deixi sense feina el Global Hawk, una nau operada per control remot i que usen actualment la Marina de Guerra i la Força Aèria dels Estats Units per a tasques d'observació, que té un preu pròxim als 123 milions de dòlars.

Notícies relacionades

El Zephyr, llançat a l'aire amb la propulsió facilitada per cinc homes, va continuar volant amb energia solar que s'obté de panells solars de silicona amorfa prims com fulls de paper i que cobreixen les ales de l'avió.

Els mateixos panells recarreguen bateries de liti i sofre i aquestes donen energia per a l'operació durant la nit. El model que ha sobrevolat el Camp Yuma és gairebé un 50% més gran que el seu predecessor, de manera que pot acomodar més bateries i un sistema millorat per al maneig de l'energia.