TERRITORI

La DO Alella explotarà el turisme vinícola usant l'impuls de BCN

El consorci ja agrupa 15 pobles del Maresme i el Vallès Oriental

L'aposta dels productors és unir el turisme de qualitat amb la cultura i el vi

Cava rosat en un celler d’Alella.

Cava rosat en un celler d’Alella. / ANNA MAS

2
Es llegeix en minuts
FEDE CEDÓ
ALELLA

Cultura i vi. Són només dos dels atractius que el consorci de la Denominació d'Origen (DO) Alella, constituït recentment, ha planificat impulsar en les seves promocions turístiques amb un objectiu clarament definit: pessigar una porció del gran pastís del turisme que té com a guinda la ciutat de Barcelona. La clau per als quinze municipis repartits entre el Maresme i el Vallès Oriental, i el consell regulador de la DO Alella, passa per realçar el valor dels seus atractius històrics, culturals, paisatgístics i comercials.

«Ens hem de convertir en un referent de l'enoturisme de qualitat i fer de la DO Alella un pol d'atracció de visitants». D'aquesta manera ho descriu el president d'aquest nou consorci, Andreu Francisco, alcalde d'Alella, que disposa del suport dels seus homòlegs de Cabrils, el Masnou, la Roca del Vallès, Martorelles, Montornès, Òrrius, Sant Fost de Capsentelles, Montornès del Vallès, Premià de Mar, Teià, Tiana, Vallromanes, Vilanova del Vallès i també Vilassar de Dalt, per tal de donar a conèixer al turista ocasional l'encaix dels atractius turístics amb els vitivinícoles.

Un objectiu prioritari per al consorci és la creació d'una xarxa d'itineraris centrats en la interpretació de les vinyes i el coneixement del vi, que es realitzaran a través d'un enobús, un servei d'autocars que enllaçarà amb Barcelona i que serà presentat ben aviat als operadors de les grans companyies de creuers que atraquen al port de la capital catalana, a menys de 20 quilòmetres d'Alella, i que mouen anualment més de dos milions de persones.

RUTES PREHISTÒRIQUES / Com a prova pilot de les rutes enoturístiques, l'estiu que ve la DO Alella disposarà d'un servei de cinc autocars per recórrer els jaciments prehistòrics vitivinícoles, com ara els forns romans de la Fornaca a Vilassar de Dalt o el Centre d'Acollida Turística de Teià, que acull les restes de la Cella Vinaria, el centre de producció vinícola de la Laietania romana, amb activitat documentada entre els segles I aC i V dC, sense obviar les visites programades a caves històriques com ara Alella Vinícola.

Notícies relacionades

També és una peça clau per al desenvolupament turístic de la DO Alella el complex comercial de la Roca Village, l'outletdel Vallès Oriental que suma un total de 3,5 milions de visitants a l'any, dels quals el 40% són turistes. De la comarca interior en destaquen altres elements o «eines de dinamització econòmica del territori», com descriu l'alcalde de la Roca del Vallès, Rafael Ros, al recomanar els importants jaciments d'arqueologia megalítica en el seu territori.

LA DO MÉS PETITA / Després de la promoció institucional, arribarà el torn dels productors de la DO Alella, la denominació d'origen vinícola més petita d'Espanya, que amb només 314,7 hectàrees de vinya cultivada i un producció de 420.000 litres de blancs i 140.000 de negres i la mateixa quantitat de rosats, dediquen els seus esforços a la innovació, que ha donat com a fruit els caves experimentals de Parxet i els cellers Alta Alella Cava Privat, que aposten per la vella tradició del cultiu ecològic en pendent, salvant uns inconvenients que, segons el seu propietari, Josep Maria Pujol-Busquets, «es compensen amb la millora en la qualitat del producte obtingut».