SUCCESSOS

Cau la banda que gestionava la caixa comuna de la màfia russa

La Policia Nacional i els Mossos detenen 7 'capos' en una acció conjunta a Tarragona

El jutge intervé hotels, restaurants i comptes amb què es blanquejaven els diners

2
Es llegeix en minuts
J. ALBALAT / A. BAQUERO / BARCELONA
M. NAVARRO / MADRID

agents del Cos Nacional de Policia i dels Mossos d'Esquadra van detenir ahir a la tarda i a la nit a diverses localitats de Tarragona el nucli dur d'una organització mafiosa russa dedicada a gestionar l'obsxak, la caixa comuna de les organitzacions criminals de l'extinta Unió Soviètica. Al tancar aquesta edició havien estat detinguts sis vorizakonen (lladres de llei), que és com es denomina els capos mafiosos d'aquests grups. A més, fonts pròximes al cas van avançar que ahir a la nit s'anava a arrestar una persona que viatjava en un vol procedent de Dubai (Emirats Àrabs).

Els detinguts en aquesta operació, coordinada per les fiscalies anticorrupció de Barcelona i Madrid, integraven la que segons fonts pròximes al cas és la «màfia de les màfies», ja que gestionava els diners de tots aquests grups. Prova del caràcter global del grup és el fet que entre els sis detinguts sumen cinc països d'origen diferents: Ucraïna, Rússia, Armènia, Kazakhstan i Uzbekistan.

Als arrestats se'ls imputen els delictes de blanqueig de diners, associació il·lícita i falsedat. Aquestes persones són suposadament les encarregades de blanquejar els diners de l'obsxak invertint en hotels, accions de societats o empreses.

Les màfies estan obligades a aportar de forma regular a aquesta caixa comuna una part important dels ingressos que obtenen amb les seves activitats criminals. Aquests diners que es destinen a l'obsxak, encara que en origen servia per atendre els presos i les seves famílies, ha acabat sent una espècie d'impost que les organitzacions criminals estan obligades a pagar per poder actuar en un determinat país.

ASSESSORS JURÍDICS / En l'operació s'han practicat 19 registres, la majoria a Salou i Cambrils, encara que també hi ha hagut entrades a Cunit i Reus. A més a més, segons fonts pròximes al cas, s'han intervingut almenys dos hotels, entre aquests el Dorada Club Riviera de Salou, que presumptament havien estat adquirit per aquesta xarxa de blanqueig de diners.

Notícies relacionades

La banda també havia comprat restaurants i nombroses accions en empreses. A més a més, els agents han intervingut les assessories jurídiques que assessoraven els mafiosos en totes aquestes inversions. En els registres s'ha trobat una gran quantitat de diners en efectiu. De fet, en un dels pisos on es va irrompre, els agents van trobar 168.000 euros en metàl·lic.

EL JUTGE GRANDE-MARLASKA / L'operació, que ha passat a ser instruïda pel jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska, seguia ahir a la nit amb noves entrades en pisos i locals, de manera que la xifra final de detinguts pot augmentar, segons van explicar fonts pròximes a la investigació.