Anàlisi

Tots els anys són una capsa tancada

2
Es llegeix en minuts
Ramon Sala
Ramon Sala

President del {Secretariat} de {Federacions} d'{ADF} de Catalunya

ver +

Demà, coincidint amb la presentació dels diversos components dels equips de prevenció i extinció d'incendis forestals, les Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya (ADF) portem a terme la nostra 21a trobada nacional.

Aquest any, tot just finalitzat el nostre primer congrés i davant la problemàtica ocasionada per les nevades, els vents i les pluges, ja fa uns quants mesos que estem fent un continuat treball de camp, intentant minimitzar els efectes de la fusta que ha caigut als nostres boscos, amb la finalitat d'evitar el màxim nombre d'incendis forestals possibles i, en tot cas, que els que es produeixin puguin ser extingits amb la màxima facilitat i rapidesa possibles.

La nostra principal tasca és la prevenció, i justament en aquest camp disposem d'un prototip que ens permetrà lluitar d'una manera més eficaç contra situacions com les que van tenir lloc l'any passat en camps de cereals. Es tracta d'utilitzarretadantea base de polifosfit amònic (adob agrícola) millorat per ser aplicat a distància mitjançant un vehicle, camió o tractor, amb l'objectiu de frenar la velocitat de les flames i, just en aquell moment, procedir a l'extinció de l'incendi aprofitant-ne la baixa intensitat.

Aquest mateix sistema pot ser utilitzat també per crear zones de protecció al voltant de masies o cases aïllades enmig del camp, cosa que permetrà, alhora, una protecció més gran dels elements d'interès o se'n podrà fer ús en cremes d'alta muntanya per assegurar els perímetres de les cremes prescrites.

Les ADF seguim en la línia de potenciació de la formació dels nostres agents, voluntaris en la seva totalitat, que, conscients dels nostres recursos, treballen en la vigilància, el control de zones de risc i l'eliminació de combustible, dintre de les nostres possibilitats.

Notícies relacionades

Aquest any, com tots, és una capsa tancada, amb resultat que dependrà de diversos factors, alguns dels quals són de difícil solució, com ara la situació actual dels boscos del país, i altres de climatològics que dia a dia anirem veient com evolucionen. La nostra principal defensa és la vigilància constant per part de la nostra gent i la situació d'alerta constant, qualssevol que siguin les previsions establertes. La possibilitat de procedir a l'extinció d'un petit conat d'incendi representa sens dubte l'eliminació d'un possible gran incendi forestal.

Aquesta és una tasca de tothom, de cadascú dintre de les seves possibilitats i amb els recursos que estan al seu abast, però també és un problema de país, ja que abans o després l'acumulació d'arbres caiguts, secs i trencats, la vegetació existent i l'increment lent però constant de la massa forestal són un possible polvorí a punt de cremar i destruir l'entorn al qual estem acostumats, sense ser conscients del que pot representar aquesta pèrdua i de com n'és de lenta la recuperació de les nostres muntanyes una vegada cremades, per no mencionar les pèrdues d'un altre tipus que poden arribar a representar.