iniciativa LOCAL per seduir Els visitants

L'Alt Urgell potencia el turisme rural per competir amb Andorra

La comarca distingeix amb una marca pròpia la qualitat d'artesans i restauradors

Josep Maria Troguet, al balcó de Cal Serni, la casa rural del segle XV que posseeix a Calvinyà, ahir.

Josep Maria Troguet, al balcó de Cal Serni, la casa rural del segle XV que posseeix a Calvinyà, ahir. / DEFOTO / MARC MARRERO

2
Es llegeix en minuts
ROSA MATAS
LLEIDA

L’Associació de Turisme Rural de l’Alt Urgell i la Cerdanya (TRAU) s’ha proposat atraure i retenir més temps els turistes que arriben al seu territori i des d’allà solen dedicar algun dia a Andorra. Convençuts que una cosa no exclou l’altra, els propietaris dels establiments associats han decidit crear una activa xarxa per promocionar els seus productes, els seus artesans, els seus museus i les seves agrobotigues.

«Fa falta que animeu els vostres clients perquè visitin els artesans, els museus, les botigues d’artesania, les agrobotigues, mengin als restaurants, utilitzin els taxis quatre per quatre», afirma l’última circular de l’associació, que vol implicar en aquesta campanya entitats amb vinculació al territori, pintors o escultors que trobin en el món agrari la seva temàtica, escriptors o altres artistes que estiguin vinculats amb el seu propi entorn.

L’associació treballa des de fa 16 anys amb el seu distintiu pioner que inclou entre una i cinc espigues als establiments de turisme rural, una classificació que depèn de la junta de l’associació i de tècnics del consell comarcal i de l’Escola de Capacitació Agrària del Pirineu. Si s’inclouen les masies, les cases independents, les cases compartides, els hotels i els hostals, hi ha un total de 68 establiments que tenen espigues. Per als negocis de l’associació no hotelers, com ara les botigues, els taxis o els restaurants, que voluntàriament volen ser examinats, la distinció és la marca Trau, una espècie de ferradura de dues puntes que antigament s’acostumava a posar a les finestres.

Notícies relacionades

L’expresident de l’entitat, Josep Badia, és una de les persones que més cops han proposat a la Generalitat la idea de classificar els establiments de turisme rural de tot Catalunya amb espigues, una fórmula que es plasmarà en la nova categorització de la Generalitat a la qual els associats de TRAU s’adaptaran amb tota probabilitat, encara que sigui voluntària. L’adaptació suposarà, en molts casos, la pèrdua d’una espiga.

La implicació de la majoria de la societat civil de la comarca és un dels objectius de la renovada junta que presideix Josep Maria Troguet, que està animant els socis de TRAU a consumir productes del grup, i ha avançat la idea de crear una central de compres per abaratir els costos als associats. El mateix Troguet està al capdavant de Cal Serni, una casa rural de Calvinyà, al municipi de Valls de Valira (Alt Urgell), que conserva una edificació del segle XV i un museu rural.