Les inclemències del temps

Les excursionistes mortes coneixien la muntanya on es van perdre

Les investigacions apunten que es van congelar per no portar roba adequada

Les dues germanes sovint feien sortides des del seu pis de Ribes de Freser

2
Es llegeix en minuts
EDWIN WINKELS
BARCELONA

Eren amants de la muntanya i coneixien la zona molt bé. Per a la Núria i la Marta Izarbez, el Puigmal no era una muntanya desconeguda. Les dues germanes, solteres de 43 i 40 anys, residents a l’Eixample de Barcelona, també tenien un pis a Ribes de Freser (Ripollès), al peu del camí cap a Núria, al peu també del maleït Puigmal, el pic traïdor de més de 2.900 metres on totes dues van morir congelades en la tempesta que les va sorprendre dissabte.

L’estirp Izarbez és gent de muntanya, originària dels pobles de les valls pirinenques d’Osca. És per això que va sorprendre que les dues dones pugessin al Puigmal amb roba massa lleugera o no adequada per a l’expedició, segons la versió més plausible que estudien els investigadors. Perquè mentre la Núria i la Marta van patir en un temps no gaire llarg –una d’elles va ser rescatada a les nou del vespre, només cinc hores després de donar el primer avís d’alarma– duríssims símptomes d’hipotèrmia, els altres tres excursionistes que es van perdre amb elles, tots més grans que les germanes, eren ahir a l’hospital ja pràcticament recuperats.

El matrimoni barceloní (format per Rosa Maria P. E., de 53 anys, i Andrés Lorenzo N. A., de 61) i la veïna de Cornellà de Llobregat Concepción M. I., de 46 anys seran donats d’alta segurament avui, segons va declarar el gerent de l’Hospital de Campdevànol, Joan Grané. Els tres ferits van patir alteracions musculars i petites ferides a les extremitats per les baixes temperatures, la neu i les ràfegues de vent. Segons Grané, psicològicament es trobaven bastant bé, malgrat el tràngol que van passar.

CANVI SOBTAT DEL TEMPS «[Dissabte] al matí feia molt bon dia, però el temps va canviar de cop i volta. Primer va començar a ploure i, si es van mullar, podrien haver acusat molt més el fred i el vent que va venir després», va dir ahir Genís Coll, l’alcalde de Queralbs, intentant trobar una explicació a la tragèdia.

Segons dades de l’estació del Servei Meteorològic de Catalunya a la pròxima Núria, a les dotze del migdia el cel encara era serè i feia 5o al sol. Una hora després, van caure les primeres gotes i a les dues del migdia el mercuri havia baixat a -2o. Després, la pluja va desaparèixer, però el vent va augmentar i, al fer-se de nit, la temperatura va baixar a -4o. En aquestes condicions, i amb roba mullada, les dones van haver de suportar una sensació tèrmica de -25o.

Notícies relacionades

Altres grups que eren a la zona van confirmar ahir el sobtat canvi de temps, però van admetre que les previsions ja indicaven pluja, vent i mala visibilitat. «Feia un sol radiant i en cinc minuts ens vam trobar amb la tempesta de neu més espectacular que mai hem viscut. Vam tenir la sort que ens va enxampar al tram final», va explicar un membre d’un grup d’11 gironins que feien la ruta des de Fontalba fins a Núria.

Els cinc excursionistes perduts també van sortir de la collada de Fontalba, on van deixar el cotxe, però a la tornada, a causa de la mala visibilitat i segurament de l’angoixa, es van equivocar de camí i es van endinsar en un terreny de difícil accés, cap a Planassos i la Font de l’Home Mort.