MEDI AMBIENT

El bosc s'omple d'aturats a la recerca de bolets per vendre

Una comerciant de Cal Rosal, a la C-16, rep 50 ofertes de proveïdors en un dia

El pont de la Mercè porta milers de barcelonins fins al Berguedà

Montserrat Romero i el seu marit, amb cistells de rovellons trobats al bosc dels Rasos de Peguera, ahir.

Montserrat Romero i el seu marit, amb cistells de rovellons trobats al bosc dels Rasos de Peguera, ahir. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
JOSEP SALLENT
OLVAN

La crisi està propiciant aquest any el que altres temporades havia aconseguit la televisió: la irrupció de nous boletaires als boscos del Pirineu i del Prepirineu català. Si fins ara programes comCaçadors de boletshavien estat els responsables d’haver estès la febre dels rovellons i les llenegues, aquest any la recerca de bolets està calant fort en un nou sector de la població, el dels treballadors que actualament estan a l’atur, que veuen d’aquesta manera una oportunitat per poder fer diners extra. No en va els venedors dels mercats de bolets poden pagar als seus proveïdors fins a 18 euros per un quilo de bons rovellons.

Al mercat del nucli de Cal Rosal (municipi d’Olvan), situat a la C-16 i on es reuneixen més paradetes, donen fe d’això. «Aquest any em ve molta gent nova, sobretot joves sense feina», explica una venedora, Aurora Guix. Els últims dies s’ha vist desbordada pels proveïdors, tant antics com nous. «Divendres van ser 50», diu. Una altra comerciant ho confirma: «Arriben fins i tot romaneses. I, és clar, si els bolets són bons, els compro». Ramon Romera, un altre venedor, explica que la majoria de buscadors «vénen el cap de setmana perquè creuen que així se’ls pagarà més».

Tots expliquen que paguen entre 12 i 18 euros el quilo, depenent del tipus de bolet, i que els venen per uns quants euros més. Al mercat, per exemple, es troben rovellons a 20 euros. Tot i la crisi, els preus no han baixat perquè la temporada s’acaba d’iniciar i l’abundància de bolets no s’espera fins a l’octubre.

Notícies relacionades

CISTELLS BUITS / Són molts els boletaires aficionats que, no obstant, ja s’han plantat al Pirineu, i també són molts els que marxen amb el cistell gairebé buit. La invasió ha augmentat amb el pont de la Mercè, que ha portat milers de barcelonins al Berguedà. Ahir mateix, una de les zones més freqüentades, els Rasos de Peguera, semblava «la Rambla de Barcelona», segons els mateixos buscadors. A la carretera hi havia cotxes aparcats en diversos trams i el pàrquing dels Rasos estava ple.

«Això sembla una fira», es lamentava un veí de l’Hospitalet de Llobregat, Antonio Ramos, amb una dotzena de bolets després de tres hores de recerca. «Hi ha més gent que bolets», deia disgustat Jesús Iglesias, de Manresa; mentre que Alfonso Bruguera, de Mataró, constatava que «la gent ja buida les rovelloneres entre setmana». Marta Comellas, de Berga, recordava que «de petita venia aquí i no hi havia ningú». Els més satisfets eren una parella de Montmajor que es passejaven amb dos insòlits cistells plens de rovellons. «I no anem gaire lluny», deia entre rialles Montserrat Romero sense donar més pistes.