SALUT
Els metges alerten de l'avanç de l'anisakis en el peix comú
El paràsit afecta el 56% dels catalans que cuinen els seus plats mariners
El cuc resisteix 25 dies en vinagre i 21 en fumats i salaons

Els metges alerten de l’avanç de l’anisakis en el peix comú. /
El paràsit anisakis, el cuquet que viu al múscul de la majoria dels peixos que es consumeixen a Espanya, inclosos els procedents de piscifactoria, continua causant recurrents infeccions, dolor intestinal, urticàries i inflors, uns malestars que no sempre arriben a ser diagnosticats. El decret que el Ministeri de Sanitat va publicar fa dos anys, que obligava a congelar o a cuinar abans de servir el peix que ofereixen els restaurants espanyols, no ha aconseguit frenar l’expansió de l'anisakis, ja que, encara que molts dels establiments alimentaris han acatat aquesta mesura, la majoria dels ciutadans cuinen i mengen a casa, i ho fan mantenint la seva apetència pel seitó en vinagre, el salmó marinat i l'arengada fumada, entre d'altres. I en el cas que optin pel lluç, per la sípia o pel calamar, no els cuinen en excés perquè d’aquesta manera mantenen la seva substància completa.
INFECCIONS INTESTINALS / L’anisakis segueix viu després d’aquests processos culinaris i, segons un estudi recent, publicat per la revista Medicina Clínica, afecta de manera recurrent el 56% de la població del nord d’Espanya --Galícia, el País Basc i Catalunya-–, i el 13% d’aquells que resideixen a la zona de Castella i al sud. Moltes infeccions intestinals, que a vegades es confonen amb úlceres incipients o acidesa intensa, amaguen el nemàtode anisakis, un cuc que fa entre quatre i 30 mil·límetres de longitud que viu sempre enroscat sobre ell mateix i escampa les seves larves a la zona més carnosa de la presa. “Un filet gran de lluç del Cantàbric [el més gros] en pot contenir a desenes i poden ser visibles si la peça s’esbocina», explica el doctor Aythamy Henríquez, al·lergòleg de l'Hospital Infanta Elena de Valdemoro (Madrid) i autor de l'estudi.
Notícies relacionadesEl paràsit va rosegant la mucosa de l'intestí humà, cosa que causa dolor i cremor ulcerativa. Això dóna lloc, al seu torn, a una urticària, un envermelliment cutani en qualsevol zona del cos, a vegades acompanyat també d’inflor. Aquest malestar intestinal dura uns dos o tres dies, però la urticària porta, en molts casos, a una predisposició al·lèrgica: les següents vegades que l'afectat mengi peix infectat per l'anisakis --que són la majoria-- tindrà una al·lèrgia de gravetat creixent. Si el cuc avança per l'intestí, pot arribar a causar apendicitis.
CONGELAT I CUINAT / Encara que els missatges oficials diuen que el paràsit mor quan el peix està 72 hores congelat a -20 graus, o si es cuina a més de 60, Henríquez aconsella no menjar peix que no hagi passat pels dos processos. Congelat i cuinat. L'anisakis sobreviu fins a 25 dies en vinagre i 21 en salaó, cosa que converteix en plats de “risc extrem” els salaons, fumats, envinagrats, marinats, carpaccios, ceviches i vinagretes de peix. Una vegada s'ha establert en un intestí humà, la cuca viu fins a 48 hores immersa en l'àcid clorhídric estomacal. Mor, però si el comensal està prenent un protector gàstric contra l’acidesa, del tipus omeprazol.
- Tribunals Una jutge d’Andorra reactiva la causa contra Rajoy per l’operació Catalunya
- Conflicte laboral La bandera groga oneja en l’inici de la vaga dels socorristes
- Religió L’escàndol de les religioses intervingudes amenaça el ‘boom’ dels retirs secrets
- Tribunals Multa milionària a Espanya per incomplir la normativa europea de conciliació familiar i laboral
- Fruites d’estiu ¿Què és més sa, la síndria o el meló? La ciència et dona la resposta
- La pretemporada blanca El Madrid tornarà a la feina amb l’operació sortida bloquejada
- Plans per a un agost cultural pletòric
- La pretemporada blaugrana Flick manté afinat el Barça
- Dictamen històric Uribe, condemnat a 12 anys de presó domiciliària
- Escalada diplomàtica Trump envia dos submarins nuclears a prop de Rússia