RELIGIÓ

Científics i teòlegs fan "un pas endavant" per conciliar Déu i Darwin

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH
ROMA

"Hem fet un pas endavant, modest però real, encara que es tracta d'un camí de pujada". El jesuïta Marc Leclerq va tancar ahir amb aquestes paraules la conferència internacional celebrada a Roma i propiciada pel Vaticà, en què uns 50 científics, filòsofs i teòlegs de fama mundial van debatre sobre l'origen del món. La reunió va coincidir amb els 200 anys del naixement de Darwin, pare de la teoria evolutiva, que segons alguns comportaria la negació d'un Creador. Els especialistes van confrontar els seus coneixements en una cimera per primera vegada en la història de l'Església catòlica, després d'atzagaiades com la de Galileo Galilei.

El teòleg francès Jean-Marie Maldamé va resumir que "l'acció de la naturalesa i la de Déu poden coexistir", que no s'ha de plantejar "si Déu intervé en cada pas que fa la naturalesa" ni tampoc "recórrer a Déu per tapar els buits de la ciència". "Es pot dir que un violí produeix música, però també que és el músic qui la produeix", va dir Maldamé retratant la "coexistència" entre un món sorgit a partir de l'evolució i un món al qual un déu hauria donat el primer impuls posant-lo en marxa. "Hi ha diferents nivells d'estudi", van explicar diversos oradors, defensant que "la naturalesa i l'home no es poden reduir a una sola dimensió la de la ciència, sinó que n'hi ha d'altres". "El més difícil no és contrastar-nos ni caminar paral.lels, sinó entrecreuar els nostres camins", va reconèixer Leclerq. A un militant creacionista que va desafiar els conferenciants en un debat, li van prendre el micròfon, dient-li: "¡Aquí parlen només els evolucionistes!".

Notícies relacionades

FONAMENTALISME

"Hem escoltat posicions dogmàtiques de les dues bandes i els fonamentalismes fan mal", va reconèixer a aquest diari l'on- còleg català Jordi Iglesias. Segons ell, "s'ha tractat d'un pas important", encara que serà necessari "trobar un llenguatge comú", perquè la conferència va posar en evidència que una mateixa paraula pot tenir significats diferents segons els especialistes o, al revés, un concepte es pot expressar amb paraules diferents. "La conferència suposa un gran canvi de l'Església, perquè es dóna per acceptada l'evolució, i alhora es defensa que Déu no és objecte d'estudi de la ciència", va afegir el teòleg català Antoni Matabosch, que va puntualitzar: "La ciència verdadera no ha de ser provada per la filosofia o la teologia. Si en el passat hi ha hagut xocs entre totes dues, és perquè es van passar de les seves competències".