INICIATIVA A VANDELLÒS I L'HOSPITALET DE L'INFANT

Arquitectes nipons 'ressusciten' un poble deshabitat

Els professionals restauren tres masies del nucli de Fatges des de fa sis anys

Masies en procés de restauració, al nucli de Fatges, a Vandellòs.

Masies en procés de restauració, al nucli de Fatges, a Vandellòs. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
FERRAN GERHARD
VANDELLÒS

Fatges, que és un nucli de població pertanyent als municipi de Vandellòs i de l'Hospitalet de l'Infant deshabitat des de mitjans del segle passat, es convertirà ben aviat en un centre d'interpretació i laboratori d'arquitectura gràcies a una iniciativa de la universitat japonesa de Waseda que, des de fa sis anys, està restaurant tres de les 23 cases originals.

L'arquitecte i catedràtic Mayasuki Irie és el director del projecte, del qual ja s'han executat dues de les tres fases previstes. Fins ara s'ha recuperat una masia mitjançant la utilització de materials de l'època, és a dir, argamassa, fusta, terra, pedra i fang, i se n'ha rehabilitat una altra incloent-hi elements moderns, com és ara ferro, per donar-li un cert aire avantguardista. Ara queda pendent la intervenció sobre un tercer edifici que es destinarà a residència per a aquells estudiants d'arquitectura de tot el món "que vulguin conèixer aquestes construccions rurals".

Irie i Tetsuo Numa, coordinadors de la iniciativa, van quedar entusiasmats al descobrir Fatges quan buscaven un tipus de vivenda similar al Mas de la Calderera, de la localitat de Riudoms, on va viure l'arquitecte modernista Antoni Gaudí. El prestigi al Japó de Gaudí i del seu deixeble, Josep Maria Jujol, en l'obra dels quals el ruralisme i la naturalesa són molt presents, va ser el motor que va impulsar els acadèmics de Waseda a apostar pel poble de Fatges. Després van obtenir la col.laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i de l'Ajuntament de Vandellòs. El Ministeri d'Educació i Ciència nipó va assumir gran part del finançament.

PUNTA DE LLANÇA

Josep Castellnou (CiU), alcalde de Vandellòs, considera Fatges com la punta de llança de la recuperació d'altres zones del municipi que estan molt degradades, entre les quals hi ha Castelló, Remullà, Gavadà i Mas de Valentí. Aquesta última és la que està en pitjor situació. "Es tracta d'un patrimoni històric que és molt valuós i pensem que l'obra que porta a terme la Universitat de Waseda pot contribuir a mantenir-lo i a revitalitzar-lo", va afirmar l'alcalde.

Notícies relacionades

Castellnou lamenta que la Generalitat no autoritzés el 2006 una modificació de la normativa urbanística local per requalificar sòl i aixecar 42 vivendes de nova planta a Fatges "perquè això hauria representat ingressos suficients per invertir en la recuperació de més cases". La Generalitat va desestimar aquesta opció perquè va entendre que significava donar via lliure a una urbanització quan la llei contemplava la rehabilitació i aprofitament d'immobles ja existents.

Irie confia que d'aquí a dos o tres anys ja estarà llest l'alberg per a estudiants, mentre que l'Ajuntament de Vandellòs està totalment convençut que la presència d'universitaris i de professionals a la zona redundarà en un benefici cultural i turístic per a l'entorn.