La conseqüència
Les precipitacions propicien al juny una temporada de bolets de tardor
El bosc ofereix espècies inusuals a la primavera com el cep i el rovelló
Els experts creuen que l'explosió farà el ple d'aquí a 2 setmanes

Bolets.
Les intenses pluges de maig han obert una temporada de bolets fora del normal. Pot semblar estrany trobar-ne en una estació que no sigui la tardor, però en realitat es tracta d'un fenomen habitual a la primavera. El que és extraordinari d'aquest any és la gran explosió que s'està produint. Aquesta primavera, els fongs tenen una segona oportunitat per donar els seus fruits ja que molts dels bolets que apareixen ara són els que no ho van fer a la tardor. Els experts pronostiquen que aquest inesperat boom arribarà al màxim apogeu d'aquí a dues setmanes.
Durant aquests dies plujosos i temperats, els fongs estan molt actius. Les excel.lents condicions els permeten emmagatzemar molt aliment per formar els seus òrgans reproductors, els bolets. Com més temps es mantinguin aquestes condicions, més engrossiran els seus rebostos i més bolets formaran. "Actualment els fongs estan molt ben alimentats", afirma Enric Gràcia, professor de micologia del Departament de Biologia Vegetal de la Universitat de Barcelona i membre de la Societat Catalana de Micologia. Les reserves se sumen a les acumulades durant la tardor passada. "La poca pluviositat i les altes temperatures de llavors, seguides de l'arribada brusca de l'hivern, van impedir el desenvolupament dels bolets", aclareix l'expert.
TOTA MENA D'ESPÈCIES
Ara mateix, als boscos catalans s'hi poden trobar exemplars típics de primavera, com l'apreciada múrgula (Morchella) i el moixernó (Marasmius oreades), però també abunden espècies pròpies de la tardor, i en destaquen el cep (Boletus edulis), el rovelló (Lactarius deliciosus), la gírgola (Pleurotus ostreatus) i el rossinyol (Cantharellus cibarius). En els pròxims dies, aquestes i moltes altres espècies apareixeran com bolets, mai més ben dit.
¿On se'n poden caçar? L'explosió fúngica ha estat generalitzada a gairebé tot Catalunya: en boscos i prats de l'interior i del litoral. No obstant, les zones de muntanya situades entre els 1.000 i els 1.300 metres són les millors per a una satisfactòria boletada. És en aquesta regió on els bolets troben la temperatura òptima per créixer, ni massa freda ni massa càlida. El resultat és una enorme diversitat d'espècies als nostres boscos. A mesura que ens endinsem a l'estiu i augmenti la calor, s'hauran de buscar més amunt. Encara que si la calor arriba de cop, com passa molts anys, la temporada s'acabarà al cap de pocs dies.
Notícies relacionadesPREVISIÓ PER A LA TARDOR
Els auguris per a la tardor que ve també són excel.lents: "Amb la primavera que estem tenint, els fongs treballen a tota màquina i part de les reserves que emmagatzemin les guardaran per després de l'estiu", afirma el micòleg. De tota manera, la temporada que ve està en mans del temps. "Només cal que tinguem una tardor climàticament normal --apunta Enric Gràcia--; si això es dóna, la temporada es preveu prometedora". Els boletaires catalans ja poden encreuar els dits.
- EL PROTAGONISTA DEL CLÀSSIC Lamine Yamal, el fenomen que desborda les precaucions: independitzat, xofer del club i una amistat amb Morad
- L’escola d’hostaleria deixarà de fer classes a partir de l’estiu
- Guardiola, a prop de firmar el divorci
- Entrevista amb Anna Bacardit Càncer de mama metastàtic amb menys de 30 anys: «Mai em vaig trobar malament, per això no ho esperava»
- Successos Tres detinguts per atracar un banc a Camarles