SALUT

La passarel.la de París opta per ignorar el debat de l'anorèxia

Toscani no destinarà els honoraris de la campanya a la lluita contra la malaltia

El Ministeri de Salut francès prepara un marc d'actuació de caràcter voluntari

2
Es llegeix en minuts
ELIANNE ROS / PARÍS

Londres exigeix un certificat mèdic, Madrid pesa les models, Milà subscriu un codi ètic, Nova York crea un protocol de recomanacions... ¿i París? ¿Què fa la que es considera la capital de la moda en relació amb el debat sobre l'anorèxia a les passarel.les? Doncs mirar cap a un altre costat. En vigílies de la setmana del prˆt-à-porter --del 30 de setembre al 8 d'octubre--, a França gairebé ningú gosa importunar la sacrosanta indústria de la moda, que actua com si el problema no tingués res a veure amb ella.

Per recomanació de l'Oficina de Verificació de la Publicitat, els consells de la qual normalment són acatats malgrat no ser vinculants, la impactant campanya contra l'anorèxia firmada pel fotògraf Oliviero Toscani no veurà la llum a França. Mentre l'oficina la jutja vexatòria per a "la dignitat humana", Toscani es defensa. "És la realitat la que és xocant, no les fotos", va dir ahir el fotògraf, i a continuació va aclarir que no destinarà els seus honoraris a la lluita contra l'anorèxia. "No sóc cap missioner", va afegir.

El fet que l'esquelètica model sigui una noia francesa, Isabelle Caro, ha estat destacat per alguns mitjans de comunicació del país veí, que no obstant han tractat la qüestió com una polèmica aliena, circumscrita a un debat sobre l'ètica i l'eficàcia de mostrar el cos d'una malalta.

TÍMIDS CONSELLS

Després de la mort, víctima de l'anorèxia, de la model brasilera Ana Carolina Reston, el Consell de París, que integra als càrrecs electes de la capital, va fer una crida al món de la moda el març passat. El consell va votar una petició al sector perquè deixi d'utilitzar models massa primes. Però tot i la delicadesa amb què es va plantejar la qüestió --"no diem que la moda sigui culpable, es tracta simplement d'assegurar que les models tenen bona salut", va puntualitzar una diputada--, veient les desfilades de la primavera passada els organitzadors de les desfilades s'han fet els sords.

Notícies relacionades

Els modistes eludeixen pronunciar-se i la Federació Francesa de la Costura surt en defensa seva amb el crit de "la moda no es reglamenta". Alguns es treuen les puces de sobre assenyalant les agències de maniquins com a encarregades de la selecció de les models i les autoritats sanitàries com a responsables del seu benestar, així que el Ministeri de Salut ha intervingut en la qüestió. Abans de les eleccions presidencials del maig va crear un grup de treball encarregat d'estudiar la imatge del cos als mitjans i de proposar al sector un marc d'actuació voluntari.

Però tot i el termini inicial de dos mesos, els treballs s'han eternitzat. Segons va informar ahir un portaveu oficial, la titular de Salut, Roseline Bachelot, presidirà a l'octubre una reunió en què el grup presentarà les seves conclusions. El ministeri impulsa la firma amb el sector d'una carta deontològica. Tampoc hi ha calendari.

Temes:

Anorèxia