MEDI AMBIENT

Catalunya censa una a una totes les orenetes

El projecte confia en la participació d'escoles, casals i milers de voluntaris

L'espècie està present a l'estiu en el 92% del territori català

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

Comptar niu a niu tots els exemplars que passen l'estiu als més de 900 municipis catalans és l'objectiu al qual aspira el primer cens individual d'orenetes cuablanca --la popular oreneta que cria als alerons de les cases--, un ambiciós i llarg projecte l'èxit del qual dependrà en gran mesura de la participació ciutadana. La Fundació Territori i Paisatge (Caixa Catalunya) i l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), que ahir van presentar les línies generals del cens, esperen que aficionats i milers de voluntaris sense formació prèvia, procedents de col.legis, instituts, casals o centres excursionistes, col.laborin en la iniciativa. Per extrapolació de les àrees molt analitzades, es pot calcular que a Catalunya crien entre 130.000 i 200.000 parelles, però és tan sols una estimació: no s'havia intentat mai abans comptar els efectius d'una au tan abundant i tan ubiqua, ja que es troba al 92% del territori.

L'oreneta cuablanca no és una espècie particularment en crisi, encara que sí que és cert que en les últimes dècades ha abandonat algunes zones tradicionals de cria a causa de la construcció d'edificis sense cavitats, la falta de fang per fer els nius i l'escassetat d'aliments, entre altres factors. "És un excel.lent bioindicador --explica Pere Alzina, especialista de l'ICO--. La presència d'orenetes és un símptoma de bona conservació ambiental".

FULLETS

El Projecte Orenetes repartirà als voluntaris un fullet que ajudarà a identificar l'espècie i explicarà com s'ha de realitzar aquest cens. "Creiem que treballar amb voluntaris no significa perdre el rigor científic", afegeix Alzina. Els voluntaris, per exemple, hauran d'especificar l'àrea de mostreig (per evitar duplicacions) i apuntar el dia i l'hora de l'observació, la localització exacta i les característiques de l'edifici on se situa el niu. Aquestes observacions es podran enviar per internet (www.caixacatalunya.es/

territoriipaisatge).

Notícies relacionades

A diferència del seu parent l'oreneta vulgar, amb el seu característic coll de color vermell, l'oreneta cuablanca és exclusivament negra i blanca. Pel color també es podria confondre amb el falciot negre, tan abundant a ciutats com Barcelona, però aquesta espècie és més gran i vola molt més alt. "Les orenetes mengen cada dia tants insectes --mosques, mosquits, pugons-- com l'equivalent a la meitat del seu pes", prossegueix Jordi Sargatal, director de la Fundació Territori i Paisatge. De fet, la simpatia que desperten és un dels ganxos per fomentar la participació. Per acabar amb els excrements, que són l'única molèstia generada, Sargatal explica que a molts països europeus s'estan instal.lant taulons sota els nius.

L'oreneta cuablanca és una espècie migradora que passa l'estiu a Europa, des d'Escandinàvia fins a Portugal, i a partir del setembre torna a les seves casernes d'hivernada a l'Àfrica. En el cas de Catalunya, el cens es realitzarà durant uns quants anys en dues dates diferents: durant el mes de maig, que és quan les orenetes es dediquen a construir els nius, i entre el 15 de juny i el 31 de juliol, que coincideix amb el moment d'eclosió dels seus ous. "Penso que d'aquí a dos o tres anys podrem tenir una aproximació bastant exacta sobre les poblacions", conclou Sargatal.