METEOMANÍA // ALFRED RODRIGUEZ PICÓ

EL DIA DE LA MARMOTA. Una tradició que es remunta al 1886

DMX02  PUNXSUTAWNEY  PA  EE UU    01 02 2018  Visitantes caminan por el parque Barclay Square en la vispera del Dia de la Marmota hoy  jueves 1 de febrero de 2018  en Punxsutawney  Pensilvania  EE UU    El Dia de la Marmota cae el 02 de febrero  y es una costumbre relacionada con el clima y la supersticion que establece que la persistencia del invierno o la llegada temprana de la primavera pueden ser determinadas por las acciones de una marmota  EFE David Maxwell

DMX02 PUNXSUTAWNEY PA EE UU 01 02 2018 Visitantes caminan por el parque Barclay Square en la vispera del Dia de la Marmota hoy jueves 1 de febrero de 2018 en Punxsutawney Pensilvania EE UU El Dia de la Marmota cae el 02 de febrero y es una costumbre relacionada con el clima y la supersticion que establece que la persistencia del invierno o la llegada temprana de la primavera pueden ser determinadas por las acciones de una marmota EFE David Maxwell / David Maxwell (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Per ALFRED RODRIGUEZ PICÓ

Cada 2 de febrer, des del 1886, a la localitat de Punxsutawney (Pennsilvània, EUA) esperen que surti la marmotaPhildel cau. Si al sortir fa sol, projecta la seva ombra, s'espanta al veure-la i se'n torna al cau. Això implica, diuen, sis setmanes més de rigorós hivern. Però si està ennuvolat no s'espantarà i es quedarà fora, senyal que la primavera no ha de tardar.

Aquesta tradició va arribar amb els alemanys que, a les granges, observaven la sortida dels teixons cada 2 de febrer. Quan van viatjar als EUA, van seguir aquest costum en versió marmota. Molts lectors deuen conèixer aquest esdeveniment a través de la divertida pel.lículaAtrapat en el temps, interpretada per Bill Murray, que encarna un home del temps poc motivat, i per Andie McDowell.

Notícies relacionades

Aquest any la marmota no va veure la seva ombra, perquè estava ennuvolat, cosa que significa que l'hivern ja s'acaba. No passava des del 1999. Dels últims 60 anys només l'ha encertat el 28% de les vegades, de manera que la fiabilitat és molt baixa i no s'entén l'enorme popularitat que té aquesta tradició als Estats Units. El passat dia 2 es van aplegar unes 15.000 persones al voltant del cau i quan l'animal va sortir i no es va amagar, la gent va començar a cantar laPolca de Pennsilvàniai a llançar focs artificials. Per cert, si l'animal no surt, l'obliguen a sortir. I el que és estrany és que no s'amagui immediatament amb l'aldarull que hi ha a l'exterior.

A la pobraPhilli han sortit dues altres competidores: a Staten Island (Nova York) hi ha la marmotaChuck, i a Liburn (Geòrgia), la marmotaGeneral Beauregard Lee.