NIT DE PREMIS

Neus Català és la Catalana de l'Any

La supervivent del camp de concentració de Ravensbrück, elegida pels lectors d'EL PERIÓDICO i els espectadors de TV-3

Iogurts La Fageda i Abertis, Millor Iniciativa Solidària i Empresarial, respectivament

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Neus Català, que ha dedicat 60 anys a defensar la memòria de les 92.000 dones mortes al camp de concentració de Ravensbrück, ha estat elegida Catalana de l'Any pels lectors d'EL PERIÓDICO i els espectadors del programaEls Matinsde TV-3 en la gala que se celebra al Palau de Congressos de Catalunya i que retransmet en directe TV-3.

Català ha estat elegida Catalana de l'Any per la seva fèrria voluntat de resistir i mantenir viu el record d'aquell infern perquè no es torni a repetir.

El president de la Generalitat, José Montilla, ha entregat el premi --una estàtua obra de l'artista Joan Pere Viladecans--

a Neus Català mentre els 1.300 assistents a la gala aplaudien emocionats.

La proclamació del reconeixement a Català ha estat el desenllaç d'un programa especial de dues hores, que ha començat a les 21.35 hores, i que presenten Josep Cuní i Helena Garcia Melero, a l'escenari de l'auditori del Palau de Congressos de Catalunya.

Abertis i La Fageda

A les 22.15 hores, Cuní i Garcia Melero han donat a conèixer dos importants premis més de la nit. El Premi a la Millor Iniciativa Empresarial ha estat per al grup Abertis, que ha estat recollit pel seu director general de mans del vicepresident executiu del Grup Zeta, Antonio Asensio Mosbah.

El Premi a la Millor Iniciativa Solidària ha recaigut en la cooperativa productora de iogurts La Fageda. El guardó ha estat recollit pel director general de l'empresa, que dóna feina a disminuïts psíquics, Cristòfol Colom, de mans de Joan Majó, director general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV).

Notícies relacionades

Deu candidatures

Aquest any, com en edicions anteriors, hi havia deu candidatures finalistes per a Català de l'Any. A més de Neus Català, van arribar a la final: Bonaventura Clotet i Josep Maria Gatell, pels seus treballs al Centre Català d'Investigació i Desenvolupament de Vacunes per a la Sida (HIVACAT); Pere Culell, coordinador de la Unitat de Patologia Mamària de la Fundació Althaia; el president del Barça, Joan Laporta, artífex del contracte solidari amb l'Unicef; Carles Puyol, capità del Barcelona; Lluís Llach, en l'any en què deixa els escenaris; José María Mena, exfiscal en cap de Catalunya; Pepe Rubianes, que ha destacat aquest any per l'èxit deLorca eran todos; Emma Vilarasau, perUn matrimoni de Boston, i la biòloga Anna Veiga, que participa en programes de recerca i docència relacionats amb les tècniques de reproducció assistida.