CIÈNCIA

La química explica el so del violí Stradivarius

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

¿Per què violins com els Stradivarius i els Guarnieri tenen aquest so peculiar, gairebé màgic? Molts són els que durant anys han buscat una resposta a aquest enigma, però han estat quatre bioquímics de la Universitat de Texas els que han trobat la clau: el tractament químic que es va donar a la fusta.

Entre les nombroses teories que s'havien esgrimit per explicar el peculiar so dels violins que van fabricar als segles XVII i XVIII a Cremona (Itàlia) les famílies de luthiers Stradivari i Guarnieri, els experts havien especulat sobre l'ús d'un esmalt especial o l'efecte en la fusta de la menor lluminositat del sol als segles XVII i XVIII.

No obstant, l'estudi que van portar a càrrec investigadors de la Universitat de Texas, publicat per la revistaNature, apunta que la fusta d'auró utilitzada per a aquests preats violins podria haver estat tractada químicament per preservar-la, amb l'efecte de millorar-ne les "propietats mecà- niques i acústiques".

Notícies relacionades

En la seva investigació, van fer servir sofisticades tècniques d'escàner per analitzar petits encenalls de fusta extrets de cinc instruments antics que van ser reparats. Dos eren un violí i un violoncel d'Antonio Stradivari, un altre un violí de Giuseppe Guarneri del Gesù, i els altres dos, una viola anglesa i un violí francès. Les anàlisis amb espectroscòpia infraroja i amb ressonància magnètica nuclear van provar que en la fabricació dels dos violins italians es va recórrer a tractaments químics que van oxidar la lignina, però no en els instruments procedents de França i la Gran Bretanya.

"Les nostres troballes reforcen la idea que en la fabricació dels violins es van fer servir tractaments químics, com l'oxidació i la hidròlisi", indiquen els autors de l'article.