El final d'un llarg malson

Una de les parelles retingudes al Congo pel tràmit d'adopció de la seva filla arriba a BCN

1
Es llegeix en minuts
MERCÈ CONESA / BARCELONA

L'Olívia, impassible, no entenia ahir res del que passava a l'aeroport del Prat. Unes desenes de fa- mílies i amics l'esperaven a ella, de sis mesos, i els seus nous pares, que l'acaben d'adoptar a la República Democràtica de Congo. Hi va haver abraçades, somriures, llàgrimes pròpies de retrobaments i sobretot la sensació que s'havia acabat un llarg malson.

Tot va començar a principis d'aquest mes quan Xavier Torrents i Natàlia Castellanos van deixar a Salou els seus fills biològics, el Víctor i el Marc, de 5 i 3 anys, per anar a Kinshasa a buscar la seva nova germana. Allà van trobar totes les facilitats de les autoritats congoleses per afillar l'Olívia, però van topar amb la negativa de l'ambaixada espanyola a donar-li visat a la nena, per considerar que hi havia irregularitats en l'adopció.

No eren els únics. Sis parelles més (cinc catalanes i una basca) es van topar amb el mateix problema a la seu diplomàtica de Kinshasa, si bé aquests, a diferència de l'Olívia que residia en aquesta ciutat, tenien els seus nous fills a la capital de l'altre Congo, Brazzaville. Però l'ambaixada és la mateixa per als dos països.

Un carreró sense sortida

A la negativa a donar als nens congolesos adoptats un visat per a Espanya, s'hi van unir els violents disturbis postelectorals a Kinshasa que van obligar a tancar l'ambaixada. Les set famílies adoptants es van trobar en un carreró sense sortida, fins que l'enrenou dels seus amics va fer que la situació arribés fins al Ministeri d'Afers Estrangers a Madrid. Un diplomàtic va ser enviat a rescatar pares i fills.

Notícies relacionades

Ningú de l'Administració ha donat encara explicacions de per què primer es va vetar el visat als nens adoptats i ara, als 15 dies de sofriment dels pares, es concedeix.

Xavier Torrents va qualificar ahir de"malson"i"odissea"tot el que ha passat. Natàlia Castellanos, entusiasmada pel retrobament amb els seus fills biològics i amb ganes d'oblidar els dies d'angoixa, va suavitzar el record."Ara sé que tot el que hem viscut no ha sigut més que una anècdota",va dir. Diumenge arribaran a Barcelona les famílies restants.