Estrena aquest divendres

‘Mashos alfa’, la sèrie de Netflix que riu amb gràcia de la masculinitat tòxica

Alberto i Laura Caballero, els creadors de ‘La que se avecina’, són els artífexs d’una divertida comèdia sobre quatre homes en la crisi dels quaranta

‘Mashos alfa’, la sèrie de Netflix que riu amb gràcia de la masculinitat tòxica

NETFLIX / MANUEL FIESTAS

3
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alberto i Laura Caballero són experts traient punta de personatges que, per radicals, s’acosten al patetisme i provoquen el riure per la vergonya aliena que fan passar al públic. Ho han fet en títols com ‘La que se avecina’ (només cal recordar homes com Antonio Recio), ‘Aquí no hay quien viva’ i ‘El pueblo’, i ara repeteixen la fórmula a ‘Machos alfa’, la seva primera sèrie per a Netflix, una divertida comèdia que mostra quatre amics de quaranta anys totalment descol·locats per la seva crisi de masculinitat. 

Tots estan perdent el seu tron com a mascle alfa i els privilegis als quals estaven acostumats. Fa anys haurien sigut líders al comandament de les seves relacions, de la seva feina i de la seva vida... Però els ha tocat viure en l’era de la igualtat, sota unes noves regles que no comprenen (o no volen comprendre, perquè ja els anava bé com estaven). Però el problema és que la societat ha canviat i es veuen obligats a adaptar-se als nous temps. «Són situacions que pot ser que fa 15 anys no sonessin malament, però ara ja no és així», reflexiona Raúl Tejón, que dona vida a un dels protagonistes, a qui la seva nòvia (Kira Miró) fa una proposta inesperada.

Els altres tres amics els interpreten Fernando Gil en el paper d’un directiu de televisió amb problemes laborals; Gorka Otxoa com a pare divorciat amb una filla adolescent (Paula Gallego) i Fele Martínez, que dona vida a un policia local casat amb la libido «d’una carxofa» (com defineix amb precisió la seva dona a la sèrie, Raquel Guerrero). «Són quatre homes molt diferents i això permet que els conflictes siguin molt variats», valora Martínez, mentre que Gil parla de com el seu personatge serveix «per convertir de la nit al dia un triomfador en un perdedor i veure com es reinventa algú que està acostumat a guanyar sempre». «És divertit aquest exercici d’enfrontar un Miura com ell a un buit», resumeix l’actor.

Experiències personals

Els germans Caballero aprofiten l’humor per abordar un tema tan difícil com el masclisme i la masculinitat tòxica, que estan en la nostra conversa diària. De fet, els creadors reconeixen que és la sèrie en la qual han incorporat més experiències personals. Però ho fan a partir de l’humor, que els concedeix més llibertat. «La comèdia fa treure’t la cuirassa a través del riure. És un bon moment per posar-se càrrega de profunditat i obrir melons. Aquesta sèrie, més que alliçonar, el que pretén és obrir debats», afirma Fernando Gil.

La seva companya María Hervás també ho veu de la mateixa manera. «Cal riure’s de tot això perquè, si no, genera rebuig. Si als típics mascles alfa els ho vols explicar des de l’agressió, es tancaran en banda. Però si ho fas des de la broma, potser un dia estan veient el capítol cinc i diuen: ‘¡Apa!, però si el que fa aquest ho faig jo sovint’ Això seria un èxit», comenta l’actriu.

10 episodis de 30 minuts

Notícies relacionades

Hervás, que repeteix amb els Caballero després d’‘El pueblo’, recalca que la sèrie no només critica els rols instaurats de masculinitat tòxica. «També els que de vegades adquirim les dones educades en el mateix patriarcat». Però l’encert de la sèrie és que, tot i que els personatges s’equivoquin, «no es fa sang amb ells», com assenyala Raúl Tejón. «Igual que són patètics, també ens els mostren molt humans, de manera que hi podem empatitzar o fins i tot sentir vergonya aliena», afegeix.

Comptar amb María Hervás com una de les protagonistes no és l’única picada d’ullet que fan els creadors de la sèrie als seus anteriors títols, ja que hi ha ‘cameos’ d’actors com Nathalie Seseña, Luis Merlo i Santi Millán, que han tingut papers de rellevància a ‘La que se avecina’ i ‘El pueblo’. Però allà queden les similituds, perquè fins als capítols tenen poc a veure en la durada: cada un dels 10 episodis de ‘Machos alfa’ dura només uns 30 minuts.

Temes:

Netflix