Dues sèries i dos documentals

Un estafador, Terenci i unes noies que busquen evasió o curar les seves ferides, les noves propostes de Filmin

Filmin, referent pel seu acurat catàleg de cine, afegirà quatre nous títols a la seva oferta de producció original

Un estafador, Terenci i unes noies que busquen evasió o curar les seves ferides, les noves propostes de Filmin
5
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Filmin s’ha anat guanyant en aquests 14 anys, des que es va fundar, una reputació pel seu acurat catàleg de pel·lícules, però el 2020 va decidir fer un pas més i fer el salt a la producció original amb ‘Doctor Portundo’, sèrie a la qual ara s’uneixen ‘Autodefensa’, que s’estrena dimarts dia 29; ‘Selftape’ i les sèries documentals ‘Oswald, el falsificador’ i ‘Terenci: La fabulació infinita’, que veuran la llum a principis del 2023, a més d’una altra producció que es posarà en marxa aquell any

Productes molt diferents amb un nexe d’unió: que han sigut rodats a Barcelona, ciutat que va veure néixer la plataforma el 2008. «Són projectes per als quals creiem que Filmin és el seu lloc», apunta Jaume Ripoll, un dels fundadors de Filmin, juntament amb Juan Carlos Tous i José Antonio de Luna. I això és així perquè als seus creadors els donen total llibertat i autonomia, a més de molt respecte i confiança. 

I un bon exemple d’això és la sèrie ‘Autodefensa’, que costa pensar que es pogués estrenar en una altra plataforma. Perquè la sèrie retrata el dia a dia d’unes joves en el qual abunden les festes i les drogues. Una total llibertat creativa que sorprèn fins i tot els seus creadors: «Hem fet el que ens ha donat la gana al 100%. Hem pogut explicar els conflictes de la generació centenial sense línies vermelles», valora Miguel Ángel Blanca. 

«És la primera sèrie escrita per gent d’aquesta generació», explica Berta Prieto: «La història de dues amigues que intenten sobreviure i la diversió és com una autodefensa». I amb un format que «adapta el seu minutatge al que necessitem explicar: Un capítol pot durar 23 minuts i un altre, quatre», apunta Belén Barenys, corista de Rigoberta Bandini, que assegura que ‘Autodefensa’ és més punk que ‘Cardo’ (Atresplayer). Dimarts n’estrenen cinc capítols i el 6 de desembre, els cinc restants.

Un estafador i Terenci

L’altra sèrie, una creació de Kiko Maíllo, artífex de ‘Barcelona, nit d’estiu’ i ‘Barcelona, nit d’hivern’, deriva d’‘Oswald, el falsificador’, la primera pel·lícula documental original de Filmin, que pot desenvolupar-se millor, amb més anècdotes i personatges, en els tres capítols que s’estrenaran a Filmin i a TV-3 simultàniament al gener.

Maíllo explica que van arribar a ‘Oswald’ per accident. «Comença com una pel·lícula d’acció sobre la gent que estafa i acabem arribant a un senyor octogenari barceloní en recerca i captura», detalla. Un home «excepcional honest i excèntric», sosté. Com que Maíllo ve de la ficció, el documental conserva aquesta estructura. «És un documental que viu d’aquest ‘story telling’ pròxim al ‘thriller’, però també a la comèdia», assegura, ja que el protagonista és un truà.

Un altre documental que encara està en procés de rodatge, de manera que els tres capítols no s’estrenaran fins al primer quadrimestre del 2023, és ‘Terenci, la fabulació infinita’, realitzat en col·laboració amb TVE de Catalunya, que se centra en la figura de l’escriptor, que a l’abril farà 20 anys que va morir. 

Realitzada en col·laboració amb TVE de Catalunya, i a base d’entrevistes amb persones del seu entorn, s’elaborarà un retrat d’«un escriptor molt mediàtic que volia agradar les masses, però sense perdre l’estil», explica Marta Lallan, la seva directora. Comptarà «amb lectures dramatitzades, perquè el to serà com era ell, juganer». «I això de juganer no li venia per la literatura, sinó pel cine», apunta Álvaro Augusto, el guionista.

Per això es nodreix, a més de les entrevistes, de l’arxiu de TVE i cinematogràfic. Els capítols no segueixen un ordre cronològic, sinó que s’ordenen per les obsessions de l’escriptor. També es parlarà de la seva homosexualitat i de la seva relació de parella amb l’actor Enric Majó. La 2 l’oferirà com a pel·lícula, ja que només mostrarà unes pinzellades del conjunt de la minisèrie.

Una sèrie curativa

Entre documental i ficció es mou una altra de les sèries que s’estrenarà entre el març i l’abril del 2023, ‘Selftape’, que havia de ser la segona sèrie de Filmin però se li va colar ‘Autodefensa’, perquè la ficció de les germanes Joana i Mireia Vilapuig  encara està en procés de postproducció. ‘Selftape’, que fa al·lusió als vídeos que es graven a casa, va sorgir de la necessitat de les joves actrius per expressar el trauma que els va generar sortir, quan tenien 15 i 10 anys, respectivament, en la sèrie ‘Polseres vermelles’.

Notícies relacionades

El trauma, la ferida de la qual parteix la sèrie, la va produir el fet de com van viure la seva participació en aquesta ficció hospitalària en un moment en què estaven creixent. «Tenia 15 anys. La nostra vida va canviar, va ser un moment molt ‘heavy’. Un xoc molt fort perquè la gent et coneix pel carrer», explica la Joana. «Hi ha una gestió a nivell social i de treball», afegeix la Mireia. «Jo vaig fer ‘Herois’ com un joc quan tenia 11 anys. No era conscient de com de dur és ser actriu. Hi ha un ‘boom’ i després no et surt feina perquè ningú et truca». No obstant, en els sis capítols no fan menció a la sèrie de TV-3 ni apareix cap dels seus companys. De fet, l’únic actor conegut és Pablo Derqui, que interpreta el seu pare.

Per Bàrbara Farré, la directora, que va entrar tard en el projecte, va ser un repte no alterar el seu univers. «No va ser gens fàcil», confessa. «Quan veus el ‘teaser’ penses quina part és de veritat i quina no. I dirigir això era un altre repte», insisteix. Ivan Mercader, productor de ‘Selftape’ i que també ho va ser de ‘Polseres vermelles’, entona el ‘mea culpa’. Quan vam veure el ‘teaser’ vaig viure un sentiment de culpabilitat per com havien viscut tot allò i que no les havíem acompanyat com ho necessitaven. Es podia haver fet millor. ‘Selftape’ forma part de fer les coses diferents. Tanquen el cercle explicant la seva història. Per poder curar aquestes ferides», conclou. 

Temes:

TV-3 Filmin