Estrena diumenge, 25

‘La edad de la ira’, una història d’adolescents que han de veure els adults

La sèrie, que estrena Atresplayer diumenge dia 25, posa sobre la taula aspectes com l’homofòbia, el racisme i la violència masclista

La ficció, que barreja ‘thriller’ i drama, comença amb l’assassinat del pare de dos nois, una tragèdia que convida a reflexionar

‘La edad de la ira’, una història d’adolescents que han de veure els adults
3
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’adolescència és una de les etapes més complexes i incompreses de la vida de les persones. I els nois i noies que l’estan passant (i els adults que els envolten) no tenen un manual d’instruccions que els ensenyin com actuar davant els reptes que se’ls presenten. Per si no n’hi hagués prou, la generació actual ha d’aforntar la incongruència que suposa créixer animada per missatges que parlen de llibertat i igualtat però després s’acaben enfrontant a dircusos i situacions d’odi com l’homofòbia, el racisme i la violència masclista, que estan experimentant un perillós repunt. D’això tracta la novel·la ‘La edad de la ira’, que ara ha agafat forma de minisèrie de quatre capítols que Atresplayer Premium estrena a nivell mundial aquest diumenge 25.

La història que explica, que té ingredients de ‘thriller’ i drama, és la de quatre adolescents que, d’una manera o d’una altra, viuen la situació traumàtica a la qual s’enfronten dos d’ells, Marcos (Manu Ríos) i Ignacio (Carlos Alcaide), uns germans que viuen una situació de violència a casa marcada per un pare autoritari i que acaba desembocant en l’assassinat que perpetra un dels fills, Marcos, contra el seu pare. També parla la de la relació sentimental i sexual a tres que aquest jove estableix amb dos companys de l’institut, Sandra (Amaia Aberasturi)Raúl (Daniel Ibáñez), incompresa pel seu entorn. «La part policíaca buscar descobrir si el va assassinar ell, però planteja si tots som culpables de la violència que hi ha al voltant. També l’amistat és clau, una de les grans pulsions de l’adolescència i tant de bo de la societat», apunta Nando López, autor de la novel·la homònima, que va quedar finalista als premis Nadal el 2010 i que ja va per la 15a edició.

La sèrie fuig de la tradicional narració cronològica per abordar la història segons el punt de vista dels quatre –cada un protagonitza un capítol– per mostrar les múltiples facetes dels adolescents. Una estructura polifònica que guarda l’essència i la mateixa cruesa i poesia de la novel·la, escrita per López quan encara era professor a partir d’experiències recollides per ell i pels seus companys a l’institut on impartia classes. La diferència és que en la novel·la la història s’explica des del punt de vista dels docents, mentre que en la sèrie, igual que en l’obra de teatre que va adaptar López, es dona el protagonisme als adolescents. S’hi uneix també algun adult, com el professor, Álvaro, interpretat per Eloy Azorín, amb qui es vol «rendir homenatge als qui creuen en l’educació com una manera de construir el futur», segons apunta López.

Notícies relacionades

Malgrat que en aquests anys la novel·la ha corregut per instituts com a lectura recomanada i en forma de tallers, l’autor, que s’ha implicat molt en la ficció –una producció d’Atresmedia TV en col·laboració amb Big Band Media (The Mediapro Studio) i Masficción, dirigida per Jesús Rodrigo– assessorant i supervisant els guions de Juanma Ruiz Córdoba i Lucía Carballal, la seva intenció no és conscienciar, sinó «provocar diàleg» i generar debat. Pels joves actors, donar vida a uns personatges que son coneguts per tants adolescents és un repte que assumeixen amb responsabilitat. «Espero que la gent que hagi llegit la novel·la no quedi decebuda. Perquè de vegades passa, quan d’un llibre es fa una pel·lícula. Jo m’he esforçat molt perquè no passi», diu Aberasturi, que recorda que la sèrie no és del tot fidel a la novel·la i que s’ha actualitzat.

«Jo no coneixia la novel·la abans de presentar-me al càsting», confessa Ríos, «però després, quan es va anunciar a les xarxes que se’n faria la sèrie, vaig veure l’impacte que tenia. No sabia que havia tingut tant èxit entre els adolescents», reconeix l’actor i ‘influencer’. I confessa: «Sentim la responsabilitat d’estar a l’altura i portar a la sèrie els valors que apareixen al llibre. Perquè la gent hi reflexioni». Un desig que comparteix Daniel Ibáñez. «Jo crec que la gent s’emocionarà molt amb el que veurà i això és important perquè arribi el que es vol transmetre [...]. Els adolescents i els adults faran ‘click’ amb aquesta sèrie però no seran conscients del que se’ls està ensenyant, això és molt més efectiu», afirma. «Té un pòsit d’urgència per cridar a la reflexió. Que cadascú faci introspecció, perquè en aquesta societat queda molt per resoldre», conclou Alcaide.