PER VEURE EN 'STREAMING'

10 sèries sobre crims reals que deixen empremta

Reunim títols documentals o ficcionats, estrenats durant aquest any o a punt d'arribar, sobre casos intrigants i tràgics

zentauroepp54530446 icult series crimenes freire200817190000

zentauroepp54530446 icult series crimenes freire200817190000

6
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Lluny de desintegrar-se i diluir-se, la febre pels crims reals que va despertar el podcast ‘Serial’ segueix viva i donant peu a múltiples propostes ficcionades o documentals. La setmana passada va arribar a Netflix la segona temporada de ‘Dirty John’, sobre la mestressa de casa homicida Betty Broderick; dijous s’estrena a Starzplay ’White House Farm murders’, basada en el cas real d’un assassinat múltiple a Essex el 1985, i dilluns que ve arrenca a HBO ‘El juramento’, docusèrie sobre l’organització tipus secta NXIVM. Repassem aquests i altres absorbents títols ‘true crime’ que han arribat aquest 2020.

1. ‘La mente de un asesino: Aaron Hernandez’, una doble o triple vida

El juny del 2013, Aaron Hernandez va deixar de ser conegut i celebrat com a estrella del futbol americà per ocupar titulars com a possible executor d’un conegut seu, Odin Lloyd, que llavors sortia amb la germana de la seva nòvia. Dos mesos després, l’exreceptor dels New England Patriots era declarat culpable d’assassinat en primer grau i condemnat a cadena perpètua sense possibilitat de llibertat condicional. No va complir la condemna completa: es va penjar a la seva cel·la l’abril del 2017. La minisèrie de Geno McDermott és una immersió en la història personal i la psicologia d’un home torturat, de doble o triple vida, incapaç d’assumir la seva pròpia homosexualitat i ficat en secret en tota classe de crims. Disponible a Netflix.


2. ‘Crims’, el terror és a casa

Per sort o per desgràcia, a les nostres pròpies fronteres anem també sobrats d’històries terribles i misterioses per desgranar, com bé sap Carles Porta, conegut investigador dels crims de Tor i director i presentador de ‘Crims’, programa radiofònic convertit en la primera sèrie ‘true crime’ de la televisió catalana. En la temporada inicial es van abordar els casos de Brito i Picatoste, presos escapats que van deixar una reguera de cadàvers; Joan Vila, el zelador d’Olot; l’assassí del Putxet, o la misteriosa mort de la bibliotecària Helena Jubany, aquest en un doble episodi que ha acabat propiciant la reobertura del cas. Disponible a TV-3 a la carta i Youtube.  


3. ‘Los juicios de Gabriel Fernández’, el tràngol més dur  

«Aquest programa inclou imatges i diàleg relatiu al maltractament infantil que podrien ser pertorbadors per als espectadors», avisa un missatge al principi d’aquesta sèrie del veterà Brian Knappenberger (‘La història de Aaron Swartz. El chico de Internet’). I avisa bé. És tan important com dolorós conèixer la història de Gabriel Fernández, el nen de vuit anys que va ser torturat i assassinat per la seva pròpia mare i padrastre. Com va descobrir la investigació periodística aquí reconstruïda, aquest desenllaç s’hauria pogut evitar si el departament de Serveis Socials del comtat de Los Angeles no hagués fallat al noi tan calamitosament. ‘Los juicios de Gabriel Fernández’ és una història d’abús familiar i no menys lamentable negligència criminal. Disponible a Netflix.


4. ‘Juicios mediáticos’, quan l’atenció és excessiva

George Clooney i David Gelb (‘Chef’s table’) produeixen aquesta sèrie sobre judicis emblemàtics i el paper dels mitjans en els veredictes. En el primer episodi es recorda una història fa poc recuperada també per ‘Visibilidad: LGTBI en la televisión’: la de l’home gai assassinat pel conegut teòricament heterosexual a qui va confessar el seu amor a ‘The Jenny Jones xou’, precedent d’‘El diario de Patricia’. Després, ‘Juicios mediáticos’ aborda el cas del ‘Justicier del Metro’ de Nova York, aparent inspiració per a certa escena del ‘Joker’ de Todd Phillips, o el de l’immigrant guineà, Amadou Diallo, abatut al Bronx pels 41 trets de quatre policies que van ser absolts de tota responsabilitat criminal. Disponible a Netflix.


5. ‘Jeffrey Epstein: Asquerosamente rico’, dins la gola del depredador

Aquest repàs de la vida i crims de Jeffrey Epstein, el gestor de fons que va teixir una xarxa piramidal d’abús sexual a dones joves i menors, és una de les experiències televisives més inquietants dels últims temps. La directora Lisa Bryant es basa en el llibre homònim de James Patterson i John Connolly per desentranyar el seu sistema de captació (moltes de les víctimes ofereixen crus testimonis) i traçar un mapa de les connexions d’Epstein amb magnats, presidents, prínceps i intel·lectuals. A principis de juliol, poc més d’un mes després de l’estrena, la seva rica còmplice Ghislaine Maxwell va ser arrestada per càrrecs d’abús sexual. Disponible a Netflix.


6. ‘El asesino sin rostro’, justiciera de la paraula

El 2013, Michelle McNamara va començar a treballar en un llibre sobre el no gaire conegut ‘assassí del Golden State’, violador en sèrie (de més de cinquanta dones) i, després, assassí (d’una desena de persones) que va castigar Califòrnia entre 1974 i 1986. La seva obra (mestra), ‘El asesino sin rostro’, va servir fa dos anys per arrestar l’autor dels crims, un exoficial de policia anomenat Joseph D’Angelo. Però McNamara no va viure per veure aquesta captura, ni tan sols per veure el seu llibre publicat: havia mort el 2016 a causa d’una combinació letal de medicaments i un problema cardíac. La sèrie de Liz Garbus (‘What happened, Miss Simone?’) és un emotiu relat d’una obsessió. Disponible a HBO.


7. ‘Misterios sin resolver’, respostes en l’aire

Shawn Levy, productor i, de vegades, director de ‘Stranger things’, és al darrere d’aquest ‘reboot’ d’un programa dels 80-90 en el qual es recreaven i investigaven tant crims reals com fenòmens paranormals. Aquesta nova versió no té un amfitrió del carisma de Robert Stack, però la seva narrativa immersiva funciona a la perfecció i les seves històries embruixen. Sobre tot, la de Rei Rivera, l’home que va ser trobat mort sota un misteriós forat al sostre del Belvedere Hotel de Baltimore. O la d’Alonzo Brooks, jove de 23 anys que mai va tornar d’una festa en una granja de la Kansas rural; el seu cas va ser reobert recentment per l’FBI. En honor a l’original, no falta a la primera remesa un assumpte d’ovnis. Disponible a Netflix.


8. ‘Dirty John’, els amors recargolats

La primera temporada de ‘Dirty John’, basada en el podcast del mateix nom, explicava la història real d’una dona a la recerca d’amor i l’estafador que no sabia en quina família es ficava. La segona aborda el cas de Betty Broderick, mestressa de casa de l’alta societat californiana dels vuitanta que va matar el seu exmarit i la segona dona d’aquest mentre dormien. La creadora de la sèrie, Alexandra Cunningham, deixebla del gran Steven Bochco, ha volgut anar més enllà del titular sensacionalista i mirar d’entendre no només raons psicològiques, sinó també socials i domèstiques, que van poder portar Broderick a aquest extrem. Amanda Peet brilla potser com mai en el rol protagonista. Disponible a Netflix.


9. ‘White House Farm murders’, sense efectismes

Notícies relacionades

El 7 d’agost de 1985, cinc membres de la família Barber (uns pares, la seva filla adoptiva i els bessons de sis anys d’aquesta última) van ser trobats morts a la granja White House d’Essex (Anglaterra). La hipòtesi principal assenyalava com a culpable, en un cas d’assassinat i suïcidi, cap a la mateixa filla adoptiva, Sheila, que patia d’esquizofrènia, però hi havia algun forat en aquesta teoria. ‘White House Farm murders’ reconstrueix la torbadora història de la manera més seriosa possible, tant a nivell de documentació com de to; és gairebé solemne en el seu rebuig de qualsevol sensacionalisme. Stephen Graham capitaneja un imponent repartiment com al rondinaire inspector gal·lès al capdavant de la investigació. Des de dijous, dia 20, a Starzplay.    


10. ‘El juramento’, a l’interior d’NXIVM

El tàndem format per Jehane Noujaim i Karim Amer, nominat a l’Oscar el 2013 per ‘The square’, sobre la revolució de la plaça Tahrir, s’introdueix en aquesta sèrie als racons d’NXIVM, organització dedicada al creixement personal rere la qual s’ocultava una societat secreta d’esclaves sexuals. Allison Mack, actriu de ‘Smallville’, va ser famosament segona a bord del seu líder, Keith Raniere, que espera sentencia per múltiples càrrecs, entre ells crim organitzat i tràfic sexual. Noujaim i Amer han aconseguit testimonis de membres i exmembres, entre aquests últims actrius com Sarah Edmondson i Catherine Oxenberg. Des de dilluns, dia 24, a HBO.