PREN-T'HO EN SÈRIE

Les millors històries de 'Room 104'

Seleccionem fites de la sèrie antològica de HBO, en què un sol escenari s'explora des d'infinites perspectives

Acaba d'estrenar-se la quarta i última temporada d'aquest gran laboratori narratiu inaugurat per Mark i Jay Duplass

zentauroepp54199623 icult200721192801

zentauroepp54199623 icult200721192801

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Abans de projectes com a ‘En casa’, ‘Hecho en casa’ i similars, la sèrie antològica de HBO ‘Room 104’ ja havia servit a guionistes i directors per jugar amb les limitacions: tots els seus episodis –48 en quatre temporades; l’última s’ha estrenat aquest dissabte– tenen lloc en un mateix espai, l’habitació de motel del títol. Bé, en realitat aquestes quatre parets representen l’única limitació. Perquè a ‘Room 104’ tot és possible: el terror, la fantasia, la comèdia, el ‘thriller’, el desconcert, el musical.

El projecte és una criatura dels germans Mark i Jay Duplass, veterans multitasca del cine ‘indie’ que des del 2015 desenvolupen i produeixen sèries per a HBO: abans de ‘Room 104’ van armar ‘Togetherness’ i l’animada ‘Animals’. Però és, sobretot, un projecte personal del primer, que ha escrit un munt d’episodis i n’ha dirigit tres. A continuació, un ‘top ten’ de les millors estades a la ‘Room 104’.

Compte enrere cap al desconegut

Deu: ‘Red tent’ (temporada 1, episodi 10). En l’episodi potser més polític de la sèrie, Anna Boden i Ryan Fleck (‘Capitana Marvel’) ens situen en els prolegòmens d’un pla terrorista contra una convenció clarament trumpista. El jove Alex (Keir Gilchrist) es pren un determinant (o no) moment de respir després que aparegui un conservador tècnic d’aire condicionat (Hugo Armstrong).  

Nou: ‘Flequillo’ (temporada 4, episodi 4; s’emet el 15 d’agost). Melissa Fumero (la policia Amy Santiago de ‘Brooklyn nine-nine’) encarna una gairebé divorciada que decideix fer-se el serrell per marcar la seva nova era. Però cada tall d’unes tisores màgiques li portarà, més que un alleujament, un veritable tomb existencial. Dirigit per Jenée LaMarque (‘Vida’) i escrit per ella mateixa amb Lauren Parks.

Vuit: ‘La mujer de la pared’ (temporada 2, episodi 5). La més coneguda com a actriu Gaby Hoffman posa en imatges un guió escrit per Duplass. Una dona amb bastantes xacres (Dolly Wells), probablement imaginàries, es fa amiga d’una dona (Leonora Pitts) atrapada a la paret de l’habitació. Gràcies a ella, resol la seva ansietat i allibera la seva sexualitat. Però tot té un preu.

Set: ‘Artificial’ (temporada 2, episodi 10). Una altra actriu, Natalie Morales, protagonista del següent episodi de la llista, s’animava a dirigir un episodi de la sèrie; en la nova temporada en dirigeix un altre. Escrit per Mark Duplass, també podria haver-se dit ‘Entrevista amb la replicant’, tot i que aquest títol no acaba de cobrir del tot una situació ambigua i complexa.

Sis: ‘Una pesadilla’ (temporada 2, episodi 8). Dirigit per Jonah Markowtiz i escrit per, sí, Duplass, explota el recurs d’un-malson-dins-d’-un-altre (sublimat per John Landis a ‘Un hombre lobo americano en Londres’) durant vint minuts de crescendo. Morales fa un recital interpretatiu. 

Recta final d’infart

Cinc: ‘Crossroads’ (temporada 3, episodi 11). La jove Jean (Aislinn Paul) ven la seva ànima al diable, o millor, a un assistent executiu d’aquest (Paul F. Tompkins), a canvi de la vida més rock possible. Però no llegeix els termes i condicions. Patrick Brice (‘Creep’, ‘Creep 2’) dirigeix un guió del gran Sam Bain, cocreador de ‘Peep show’ i ‘Fresh meat’.

Quatre: ‘El asesino'’ (temporada 4, episodi 1). Mark Duplass volia que el seu amic Mark Kozelek (Sun Kil Moon) interpretés l’antiheroi d’aquesta gran comèdia negra: un músic maleït, Graham Husker, reaparegut amb shorts per donar la serenata a uns quants fans. Les seves balades d’assassinat, potser massa reals, també són obra de Duplass, que ha fet carrera paral·lela en l’indie rock.

Tres: ‘El Sr. Mulvahill’ (temporada 2, episodi 2). Com menys se sàpiga d’aquesta història, millor, tot i que es pot dir una cosa semblant de cada episodi. Ho deixarem en això: El Jim (Rainn Wilson) cita un vell professor de tercer (Frank Birney) per ajustar comptes sobre cert incident. Dirigit per Ross Partridge a partir d’un altre guió de Duplass.  

Notícies relacionades

Dos: ‘Internet’ (temporada 1, episodi 5). En una classe magistral d’actuació, Karan Soni –el taxista Dopinder de ‘Deadpool’– encarna un pobre home enfrontat a una missió impossible: que la seva mare li passi per mail l’arxiu de la novel·la que gairebé ha acabat. ‘Thriller’ de terror i emotiu drama familiar.    

U: ‘El retorno’ (temporada 2, episodi 9). So Yong Kim dirigeix i Duplass escriu aquest petit tros d’història de la televisió. Una nena (Abby Ryder Fortson, estrella d’‘Historias del bucle’) convenç la seva mare (Stephanie Allynne) per anar al motel on va morir el seu pare i portar-lo de tornada amb un conjur d’estil Harry Potter. Amb el mínim es pot crear el màxim.