AVIAT EN PRIME VIDEO
'Tales from the Loop', la ciència-ficció poètica
Entrevistem en exclusiva Simon Stålenhag, autor del llibre de pintures i relats en què es basa la nova gran aposta d'Amazon

talesfromtheloop-1
A mitjans de la dècada passada, el suec Simon Stålenhag va vessar en una sola obra, ‘Historias del bucle (Tales from the Loop)’ (Roca Editorial), passions no per diverses contradictòries. En aquell llibre inclassificable recollia, d’entrada, un grapat de pintures que s’havien fet virals gràcies a la seva insòlita combinació de paisatges naturals i màquines estranyes. Stålenhag es considera tan influït per l’ornitòleg Lars Jonsson («jo també vaig començar dibuixant ocells») i el paisatgista Gunnar Brusewitz («m’encanta el seu estil simple d’aquarel·la») com per l’imaginari de ‘Terminator’.
Al costat d’aquestes pintures, el també escriptor i dissenyador incloïa petits relats fascinants, gairebé poemes en prosa, que no descrivien les imatges, sinó que les contextualitzaven i engrandien sense sobreexplicar-les. També en l’àmbit estrictament literari, les influències d’aquest artista total són eclèctiques i van de Tomas Tranströmer (Nobel de Literatura del 2011) a Stephen King. «El meu llibre s’obria amb una cita d’’Espais oberts i tancats’, de Tranströmer, que bàsicament és un poema èpic de ciència-ficció. D’altra banda, King em va deixar marcat de petit. En particular relats com ‘La bassa’ i ‘La boira’, en els quals una situació normal deriva en una cosa torbadora. Crec que de la meva passió per aquests relats prové el caràcter fragmentari d’aquest llibre».
«Però si he de parlar d’influències —continua Stålenhag—, no puc deixar passar ‘Mutant’, una sèrie de jocs de rol suecs. El meu germà gran hi jugava molt. A mi no m’hi deixava jugar! Però em quedava allà escoltant totes aquestes històries sobre una Suècia postapocalíptica poblada per homes amb mutacions». Per això no estranya que aquest llibre acabés sent també joc de rol.
D’Estocolm a l’Oest Mitjà.
La versió en format sèrie, que el pròxim divendres, dia 3, aterra a Prime Video, trasllada l’acció de l’arxipèlag de Mälaren a la petita localitat de Mercer, Ohio, però manté les bases argumentals i el lirisme escandinau de l’original. A través de vuit històries diferents, entrellaçades de forma complexa, ‘Tales from the Loop’ ens explica l’impacte sobre els veïns del Bucle, un accelerador de partícules finançat pel govern per desenvolupar experiments de física. Dels seus assajos sorgeixen tota classe de noves realitats i fenòmens.
«Més enllà del canvi d’emplaçament, la sèrie és enormement fidel al meu llibre», assegura Stålenhag. «No han provat d’explicar-ne més del compte, sinó que han volgut mantenir els misteris. Els personatges no saben per què passen les coses que passen, de manera que l’espectador tampoc».
El projecte («que sempre va ser sèrie, no pel·lícula») es remunta al 2014. Aleshores, Matt Reeves havia de ser el director encarregat de marcar-ne els patrons visuals. «M’havien arribat altres ofertes i només aquest equip m’havia convençut, sobretot per la presència de Reeves, que havia dirigit un gran remake de la sueca ‘Deixa’m entrar’. Després li van sorgir altres compromisos, però tampoc puc queixar-me quant al canvi de director».
El primer i bellíssim episodi de ‘Tales from the Loop’ és obra de Mark Romanek, artista de videoclips (recordem ‘Hurt’, per a Johnny Cash) i director narratiu poc prolífic: la seva última pel·lícula, l’adaptació de ‘No em deixis mai’, de Kazuo Ishiguro, que va escriure Alex Garland, data del 2010. «La gent està esperant realment, o almenys jo tinc aquesta sensació, veure una cosa nova de Romanek. Espero que això ajudi que molts s’acostin a la sèrie».
Creadors rurals
Notícies relacionadesCom a creador, productor, ‘showrunner’ i únic guionista trobem Nathaniel Halpern, escriptor de dotze dels vint-i-set episodis de ‘Legión’. Li va resultar fàcil a Stålenhag cedir les claus del seu regne? O va perseguir Halpern amb anotacions? «No, el vaig deixar treballar! (rialles). Jo només vaig dir als productors que busquessin algú que s’hagués criat al camp. Era important per entendre el clima emocional de les històries; el que significa viure allunyat de la bullícia i l’atrafegament de la ciutat. Halpern havia crescut en una zona rural de Nova Jersey, de manera que era idoni.»
L’il·lustre equip inclou també actors com Jonathan Pryce i Rebecca Hall, com el fundador del Bucle i la seva nora física, el seminal compositor minimalista Philip Glass o el director de fotografia Jeff Cronenweth, habitual de Fincher. Noms exquisits per a una sèrie que és pura delicatessen de ciència-ficció: relats pacients, estèticament sublims, sobre vides truncades i doblades pel desconegut. Entre ‘El visitant’, ‘Devs’ i, ara, ‘Tales from the Loop’, està quedant un any de marquesina per a la tele fantàstica.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- 40 anys de ‘retorn al futur’ Un DeLorean es passejarà el dia 29 per Barcelona
- De ruta per LLancà Els camins de la tramuntana
- CATA MAYOR La bona brasa marina arriba a Sabadell
- Restaurants a prop del mar per menjar després de la platja
- Dues propostes Viatjar a Tòquio i Beirut sense sortir de Barcelona