Sanament

Sanament

‘Males vibres’

Així pots saber si algú és una mala persona en els primers minuts de xerrada, segons la psicologia

Així pots saber si algú és una mala persona en els primers minuts de xerrada, segons la psicologia

MANU MITRU / EPC

2
Es llegeix en minuts
Patricia López Avilés

Les ‘vibres’són el terme que la generació Z fa servir per descriure l’ambient o la sensació que transmet una situació o persona. De vegades, són referides com ‘bones vibres’o ‘males vibres’, que representen l’energia o sentiment que algú emana a través del seu comportament, expressió facial, actitud i llenguatge corporal. Són moltes les persones que es guien per aquest sentiment quan coneixen gent. 

Mala impressió

Tots hem conegut persones tòxiques que ens han fet una mala impressió al conèixer-les. En molts casos, pot estar relacionat amb el seu llenguatge no verbal o les seves actituds negatives cap als altres. 

De vegades, en canvi, n’hi ha prou amb una conversa de cinc minuts per detectar alguna ‘red flag’ o sensació que alguna cosa no quadra. No es tracta de jutjar algú per una mala sensació puntual, però sí d’identificar senyals que, juntes, poden suggerir que estem davant una persona manipuladora, narcisista o emocionalment nociva per a nosaltres.

‘Red flags’ i ‘love bombing’

Segons els experts en psicologia, hi ha alguns senyals que poden servir d’alerta quan comencem a conèixer algú. La falta d’empatia és un dels senyals més clars que ens trobem davant una persona narcisista. Si no mostra interès real pel que dius, interromp constantment o desvia el focus cap a si mateixa, és una alerta. És més, una postura rígida, la falta de contacte visual i la inexpressió poden reflectir la desconnexió. En cinc minuts pots notar si hi ha escolta activa o una necessitat constant de protagonisme

Paradoxalment, un altre signe que ens trobem davant una persona narcisista pot ser l’atenció exagerada. Alguns manipuladors o narcisistes tendeixen a reaccionar exageradament en les primeres impressions: els afalacs constants o l’interès sobtat és el que la psicologia anomena ‘love bombing’. Aquesta tècnica s’utilitza per generar confiança ràpidament i fer baixar les defenses de l’altre. Si algú sembla massa perfecte o encantador, sense conèixer-te realment, és recomanable mantenir la guàrdia alta.

Trets tòxics

A l’altre extrem tenim les burles encobertes o els comentaris despectius. Els psicòlegs avisen que les bromes que denigren els altres, tot i que puguin semblar inofensives, són una eina en persones amb trets tòxics. Si en els primers minuts ja ha criticat o acusat altres persones sense venir a tomb, és probable que estigui projectant una actitud crítica, defensiva o fins i tot cruel. Aquests petits senyals solen escalar amb el temps.

Així mateix, hem d’estar atents a les incongruències. Si la persona es contradiu constantment, o si els valors que expressa no encaixen amb certes frases, pot ser senyal d’una falta d’autenticitat o manipulació.

Dominar l’altre

Finalment, desxifrar el llenguatge no verbal és fonamental per conèixer algú. L’excés de contacte físic sense consentiment, el to autoritari i fins i tot les mirades, poden indicar un propòsit de dominància o de no respectar els límits

Notícies relacionades

No obstant, és important recordar que no totes les persones reaccionen de la mateixa manera quan estan coneixent algú. La timidesa o les situacions per les quals hagin passat també poden marcar la manera com actuen

Coincidir amb alguns d’aquests punts no sempre significa que siguin narcisistes o males persones, potser les males experiències han fet que els sigui més difícil entaular una conversa