Psicologia

¿Es pot ajudar una persona amb ansietat?: això és el que has de fer

La xarxa de suport és fonamental en la salut mental d’una persona

¿Es pot ajudar una persona amb ansietat?: això és el que has de fer

123RF

4
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

L’ansietat és una de les malalties mentals més comunes arreu del món, la qual afecta milions de persones. Pot ser desencadenada per diversos factors, com l’estrès, la depressió, la malaltia física i altres trastorns mentals. Una cosa molt comuna al nostre voltant o en nosaltres mateixos. No obstant, veiem com si algú que coneixem està patint ansietat, pot ser difícil per a nosaltres saber com ajudar-lo. És per això que és important saber què podem fer en aquests casos.

¿Què és l’ansietat?

L’ansietat és una resposta natural del cos davant situacions estressants o perilloses. És una emoció normal i necessària que ens permet enfrontar-nos a situacions desafiadores de manera efectiva. No obstant, quan l’ansietat es torna massa intensa o persistent, pot interferir en la nostra vida diària i convertir-se en un trastorn d’ansietat.

Els trastorns d’ansietat són una de les malalties mentals més comunes arreu del món. S’estima que afecten més de 260 milions de persones arreu del món, i es caracteritzen per una resposta d’ansietat excessiva i persistent davant situacions que no haurien de causar una resposta tan intensa.

Els símptomes comuns de l’ansietat inclouen:

·       Sensació de nerviosisme o agitació

·       Preocupació excessiva o por

·       Dificultat per concentrar-se

·       Irritabilitat

·       Insomni o problemes per dormir

·       Fatiga

·       Suors fredes o mans tremoloses

·       Palpitacions o taquicàrdia

·       Dificultat per respirar o sensació d’ofec

·       Sensació de mareig o desmai

·       Nàusees o malestar estomacal

¿Podem identificar ansietat en altres persones?

Si bé cada persona experimenta l’ansietat de manera diferent, hi ha alguns símptomes comuns que poden indicar que algú està lidiant amb l’ansietat. Això ens permetria una futura ajuda, sense desbordar-nos tampoc nosaltres.

Aquests són alguns signes d’ansietat que poden observar-se en altres persones:

·       Inquietud o agitació: les persones ansioses poden semblar nervioses o inquietes, movent-se constantment o tocant-se els cabells, les ungles o les mans.

·       Evitació: poden evitar situacions que els semblin estressants o desafiadores, com parlar en públic o anar a llocs freqüentats.

·       Preocupació constant: poden semblar preocupades o angoixades, i poden parlar constantment sobre les seves preocupacions o pors.

·       Hipervigilància: les persones amb ansietat poden estar alerta o en guàrdia constantment, vigilant qualsevol amenaça potencial o perill.

·       Símptomes físics: poden experimentar símptomes físics com suors fredes, mans tremoloses, palpitacions o taquicàrdia, dificultat per respirar o sensació d’ofec, marejos o desmais, nàusees o malestar estomacal.

·       Canvis d’humor: apareixen canvis d’humor, com irritabilitat o tristesa.

¿Puc ajudar una persona amb ansietat?

L’ansietat és una malaltia mental molt real que pot tenir efectes negatius en la vida quotidiana. Però el suport i la comprensió poden marcar una gran diferència per a una persona que pateix d’ansietat.

Aquestes són les coses que podem fer quan algú que coneixem pateix ansietat:

1.     Escolta i valida les seves emocions

L’ansietat pot ser una experiència solitària. Per això, és important escoltar els seus sentiments i preocupacions sense jutjar-los. No minimitzis les seves preocupacions o miris de convèncer-los que no tenen res a témer. En lloc d’això, mostra empatia i compassió, i valida les seves emocions.

2.     Ajuda a identificar els desencadenants

L’ansietat sovint es desencadena per situacions o estímuls específics. Ajuda la persona a identificar quines situacions o estímuls desencadenen la seva ansietat. Una vegada que hagin identificat els seus desencadenants, poden començar a treballar en maneres d’evitar o reduir-hi la seva exposició.

3.     Propicia el desenvolupar habilitats d’afrontament

Hi ha moltes tècniques i estratègies que poden ajudar les persones a reduir la seva ansietat. Algunes persones poden trobar útil la meditació o el ioga, mentre que d’altres poden beneficiar-se de la psicoteràpia. Mira d’ajudar la persona a trobar tècniques d’afrontament que funcionin per a ells.

4.     Anima la persona a buscar ajuda professional

Si l’ansietat de la persona és molt greu o està afectant seriosament la seva qualitat de vida, és possible que necessitin buscar ajuda professional. Anima la persona a parlar amb el seu metge o a buscar l’ajuda d’un terapeuta o psiquiatre.

5.     Sigues un bon exemple a seguir

Mira de mantenir una actitud positiva i tranquil·la, fins i tot quan les coses es compliquin. No minimitzis les seves preocupacions o te’n burles per tenir ansietat. En lloc d’això, mostra empatia i suport.

6.     Ofereix ajuda pràctica

De vegades, les persones amb ansietat poden tenir dificultats per realitzar tasques quotidianes o afrontar situacions socials. Ofereix la teva ajuda per realitzar tasques com fer la compra o anar al metge. Si la persona necessita enfrontar una situació social, com anar a una festa, ofereix-te a acompanyar-lo.

Notícies relacionades

L’ansietat és un problema que afecta moltes persones arreu del món. Malgrat ser una condició comuna, sovint és mal entesa i mal diagnosticada. Moltes persones del nostre voltant conviuen amb ella i la nostra ajuda pot ser molt útil en molts moments del seu dia a dia.

* Ángel Rull, psicòleg.