Psicologia

¿Què és la Psicologia Perinatal?

L’abordatge terapèutic en l’embaràs, part i postpart

¿Què és la Psicologia Perinatal?

123RF

4
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La Psicologia Perinatal és una branca de la Psicologia que s’enfoca en el benestar psicològic de la dona durant l’embaràs, el part i el postpart, així com en la relació entre els pares i el nadó durant aquest període. La paraula «perinatal» es refereix al període que comença en el tercer trimestre de l’embaràs i acaba uns mesos després del naixement del nadó.

¿En què pot ajudar-te la Psicologia Perinatal?

L’objectiu principal de la Psicologia Perinatal és promoure el benestar emocional de la mare i el nadó, fomentar relacions saludables entre ells i ajudar les famílies a adaptar-se als canvis i desafiaments que sorgeixen durant aquest període.

La Psicologia Perinatal és una disciplina relativament nova en el camp de la Psicologia i ha guanyat reconeixement i popularitat en els últims anys. A mesura que s’han reconegut més els impactes emocionals de l’embaràs, el part i el postpart, s’ha prestat més atenció a la importància de recolzar el benestar emocional de la mare  i el nadó durant aquest temps.

La Psicologia Perinatal utilitza tècniques d’intervenció i teràpia que s’adapten específicament a les necessitats de les dones embarassades, les parelles que esperen un nadó i les famílies amb un nounat. Els professionals de la Psicologia Perinatal treballen amb pacients per identificar i abordar problemes emocionals i de relació que puguin sorgir durant el període perinatal.

Àrees de la Psicologia Perinatal

La Psicologia Perinatal cobreix una àmplia varietat de temes i àrees d’interès. A continuació, es descriuen algunes de les principals àrees de la Psicologia Perinatal:

Durant l’embaràs

L’embaràs és un moment emocionant i desafiador en la vida d’una dona. Les dones experimenten una varietat de canvis físics i emocionals durant aquest període, incloent-hi canvis hormonals, fatiga, nàusees, ansietat i por sobre el part i la maternitat. A més, l’embaràs també pot ser un moment d’estrès, especialment per a les dones que tenen menys suport i recursos.

La psicologia perinatal s’enfoca a ajudar les dones a enfrontar aquests desafiaments i promoure la salut mental durant l’embaràs. Els psicòlegs perinatals treballen amb les dones per ajudar-les a manejar els canvis emocionals i físics que experimenten durant l’embaràs. També poden ajudar les dones a lidiar amb la por i l’ansietat sobre el part i la maternitat, i proporcionar suport emocional durant aquest temps.

El moment del part

El part és un procés fisiològic, però també és un esdeveniment psicològic i emocional, tant per a la mare com per al pare i el nadó. És normal que les dones experimentin ansietat, por i dolor durant el part, però també poden experimentar una gran sensació d’empoderament i alegria al donar a llum. Les parelles també poden sentir una gran varietat d’emocions durant el part, incloent-hi ansietat, por, tristesa o alegria.

Per tant, és important que els pares estiguin preparats per al part des d’una perspectiva emocional i psicològica. Les parelles poden preparar-se per al part assistint a classes de preparació per que abordin no només aspectes físics, sinó també emocionals i psicològics. Aquestes classes poden ajudar les parelles a comprendre millor el procés del part i les emocions que poden experimentar durant aquest esdeveniment.

La preparació per al part també pot incloure l’elaboració d’un pla de part, que estableixi les preferències de la mare pel que fa a l’atenció mèdica durant el part. L’elaboració d’un pla de part pot ajudar la mare a sentir-se més empoderada i controlar millor el procés del part.

La presència de la parella durant el part pot ser una font important de suport emocional per a la mare. Molts hospitals i centres d’atenció de parts permeten la presència de la parella durant el part i encoratjar la seva participació activa en el procés.

El part també pot tenir un impacte en la salut mental de la mare i la parella. Les dones poden experimentar depressió postpart, ansietat i estrès posttraumàtic després del part, mentre que les parelles també poden experimentar depressió i ansietat. Per tant, és important que els pares rebin suport emocional durant el període postnatal.

En el postpart

El període postpart pot ser particularment difícil per a les dones, ja que s’enfronten a una sèrie de canvis físics i emocionals. La recuperació del part, la lactància i la cura del nadó poden ser aclaparadores i exigents. És comú que les dones experimentin sentiments de tristesa, ansietat o depressió durant aquest període, conegut com a depressió postpart.

La depressió postpart, una cosa que aborda amb freqüència la psicologia perinatal, pot ser tractada amb teràpia cognitivoconductual, teràpia de suport i, en alguns casos, medicació. És important buscar ajuda si s’experimenten símptomes de depressió postpart, ja que pot afectar negativament la relació de la mare amb el nadó i la seva capacitat per cuidar-se’n.

La psicologia perinatal també s’enfoca en la relació entre la mare i el nadó. Se sap que l’afecció segura és fonamental per al desenvolupament emocional del nadó i la seva capacitat per formar relacions saludables més endavant en la vida. La teoria de l’afecció suggereix que els nadons necessiten un cuidador sensible i receptiu per desenvolupar una afecció segura.

Notícies relacionades

Per tant, la psicologia perinatal pot ajudar les mares a entendre la importància de l’afecció segura i proporcionar eines per fomentar-la. Els pares poden aprendre a interpretar els senyals del nadó i a respondre de manera adequada per satisfer les seves necessitats emocionals. Això inclou la creació d’un ambient segur i afectuós, el contacte pell amb pell i l’atenció a les necessitats del nadó.

* Ángel Rull, psicòleg.