PSICOLOGIA

Llum de gas: senyals per identificar aquesta forma de maltractament psicològic

El 'gaslighting' és un tipus de violència en què el maltractador altera la percepció de la realitat de la víctima

Llum de gas: senyals per identificar aquesta forma de maltractament psicològic
3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

El maltractament psicològic llum de gas deu el seu nom a la pel·lícula ‘Gaslight’, de George Cukor, i consisteix a fer creure a la víctima que la realitat que viu és falsa i que aquesta distorsió pot ser deguda a errors en la memòria o a alteracions mentals. Un problema molt subtil, difícil de detectar, tant per part de qui la pateix com pel seu entorn proper. És un procés continu amb greus conseqüències per a la persona maltractada.

Quan apareixen les mentides als amics, hi ha baixa energia o una persona aboca totes les seves energies a demostrar-nos que cometem un error rere l’altre, pot estar apareixent aquest tipus de maltractament psicològic. Aquests i altres senyals fan detonar un tipus de violència que cal identificar per poder eliminar-la de la nostra vida.

‘Gaslight’ i George Cukor

El maltractament psicològic llum de gas deu el seu nom al director George Cukor i a la trama de la seva pel·lícula ‘Gaslight’. La protagonista veu com el seu marit l’intenta convèncer que els sorolls que ella sent a l’àtic són fruit de la seva imaginació, mentre continua alterant l’entorn per provar la seva teoria. Ella creu que realment s’està tornant boja quan tot és obra de la persona amb qui acaba de casar-se.

La pel·lícula mostra de manera clara aquest tipus de violència, en què un home acaba modificant la percepció de la seva dona sobre la realitat fins a induir un estat de bogeria. Manipula també la relació entre tots dos i li repeteix de manera constant que exagera, que hi ha fets que mai s’han produït i, per descomptat, que és boja.

Aquest tipus de maltractament en ocasions apareix combinat amb la violència física, o com un antecedent d’aquesta violència. Anul·lada l’autonomia i l’estabilitat mental de la víctima, apareix una espiral de maltractament de la qual és molt complicat sortir-ne, especialment quan els primers senyals no poden ser identificats fàcilment.

Senyals de ‘gaslighting’

La tècnica llum de gas és utilitzada pel maltractador per sotmetre i anul·lar la víctima. Una forma de violència subtil però molt efectiva, que acaba provocant que la persona que la pateix acabi creient que està perdent la salut mental. A través de la repetició d’afirmacions, la negació de fets que sí que han passat realment i l’ús de la dependència emocional, el maltractador exerceix poder sobre la persona maltractada i acaba anul·lant per complet la seva voluntat.

El ‘gaslighting’ és especialment perillós per la seva tipologia: la víctima de veritat creu que la seva estabilitat mental no està bé i comença a tancar-se en si mateixa. Els familiars i amics més propers tampoc veuen aquests senyals, per la qual cosa no poden fer saltar l’alarma.

¿Quins senyals podrien indicar que una persona pot estar patint llum de gas?

  • El maltractador repeteix de manera constant que ets boja, que estàs perdent el cap o que haurien de tancar-te.

  • Qui exerceix l’abús, capgira les situacions i se situa com a víctima de tot el que fas.

  • Apareix sempre la culpa i el ressentiment. Aquesta culpa sol ser induïda pel maltractador. Convenç la víctima que és responsable que tot surti malament.

  • La víctima té sensació d’irrealitat o despersonalització, i arriba a dubtar de la mateixa realitat. Això no apareixia abans de conèixer la persona que exerceix el ‘gaslighting’.

  • La víctima mai té raó: s’esforça a portar-li sempre la contrària, fins i tot en temes banals.

  • Ataca de forma verbal o física les coses que té valor per a la víctima.

  • Menteixen de manera desvergonyida. De fet, qualsevol cosa que li vagi en contra dirà sempre que és mentida.

Notícies relacionades

El vincle que s’estableix entre víctima i maltractador es presenta com a premissa perquè els senyals siguin difícilment reconeixibles. A més, cal afegir-hi que és un maltractament que es pot emmascarar, fer-se únicament en privat i no ser evident per a cap persona que l’estigui vivint. El poder és tan gran que la persona maltractada es convenç que no arriba a percebre correctament la realitat. Aquesta forma de maltractament tan perillós ha de ser sempre identificat per poder posar-hi remei.

Ángel Rull, psicòleg.