PSICOLOGIA

Fortaleses personals en els nens: ajuda'ls perquè descobreixin els seus talents

Cada persona té una sèrie d'habilitats que s'han de descobrir i potenciar

20180910 apps-nios-2

20180910 apps-nios-2

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Les fortaleses personals són el conjunt d’habilitats psicològiques i les actituds que ens fan destacar, suposant un avantatge davant altres persones. Tenen un valor positiu, ens ofereixen un caràcter definitori i fan que, de forma fàcil i senzilla, siguem capaços de dur a terme diferents tasques. Hi ha un total de 24 fortaleses personals definides per la Psicologia Positiva, trobant-se en tots nosaltres, però en diferents valors. Tots en tenim unes quantes de més potenciades i és el que ens fa propensos a espavilar-nos millor en diferents ambients o tenir diferents aficions.

Les fortaleses personals ja semblen dissenyades des de la nostra infància. És cert que, a mesura que creixem, podem treballar de forma deliberada per potenciar-ne algunes si ens calgués. L’important és saber quines són les nostres o quines ens fan falta per poder-les treballar. És una cosa molt fàcil d’aplicar amb els nostres fills, ja que aprenen ràpidament i es diverteixen mentre ho fan. Com a pares els podem ensenyar a descobrir-les i trobar la forma que les utilitzin en el seu dia a dia.

Punts forts

Quan cada persona coneix els punts en què se sap espavilar amb facilitat, deixa de nedar a contracorrent. Pot fluir i créixer amb més facilitat, aplicar el que se li dona bé sense esforç i desenvolupar-se amb èxit en aquestes àrees. Si escollim professions que no ens permeten utilitzar les nostres fortaleses, se’ns fa tediós, notem frustració i amb facilitat ens estanquem. Les aficions que tenim o les coses que ens haurien de fer disfrutar també haurien d’anar conformes aquestes fortaleses. És per això que és tan important que les coneguem i les puguem fer veure als nostres fills, ja que estan en una etapa en què necessiten eines que sàpiguen utilitzar fàcilment.

Les següents àrees són les que englobarien les 24 fortaleses personals. Hem d’anar observant en quines els nostres fills es troben còmodes i disfruten. Per això, podem anar propiciant jocs que posin a prova cada àrea, per tal que descobrim aquestes fortaleses. Aquestes són les àrees que hem d’anar observant:

1. Saviesa i coneixement

Inclou les fortaleses de la creativitat, la curiositat, la perspectiva, l’amor per l’aprenentatge o el judici crític. Els nens amb alguna d’aquestes fortaleses tenen una gran capacitat per aprendre i aplicar aquest coneixement, busquen el desenvolupament i creixen a través dels errors.

2. Justícia

Els nens que es troben còmodes en aquesta àrea busquen eliminar les injustícies, resoldre conflictes i ser equitatius amb els drets dels altres. Apareixen les fortaleses de la responsabilitat, l’equitat i el lideratge.

3. Humanitat

Són nens amb una gran empatia, amb la capacitat de posar-se al lloc de l’altre i buscar el millor per als altres. Apareixen el sentit de la intimitat, la bondat i la intel·ligència social.

4. Valentia

Aquests nens tenen l’objectiu d’aconseguir les seves metes i superar diferents obstacles. No implica que siguin temeraris, sinó que observen la por i busquen la manera de superar-la. La valentia, la perseverança, la integritat o l’entusiasme són fortaleses d’aquesta àrea.

5. Disciplina

Compta amb les fortaleses de la misericòrdia, l’autocontrol, la humilitat i la prudència. Busquen una vida estable, saben quan n’hi ha prou i quan parar. No es deixen portar fàcilment pels capricis o la impaciència.

Notícies relacionades

Quan els nens coneixen les àrees en què s’espavilen amb una facilitat més gran o les seves fortaleses personals, troben més fàcilment el camí del seu benestar. Buscarien sempre alinear les seves emocions amb els seus valors i les seves fortaleses, buscaran activitats en què trobar-se còmodes i en què aconseguiran tenir èxit amb més facilitat. Per això, com que ens importa el seu benestar, els hem d’ajudar en aquest autoconeixement.

Ángel Rull, psicòleg.