PSICOLOGIA

Matins feliços amb nens: així podeu començar el dia amb bon humor

La manera que tenim d'aixecar-nos determina com serà el nostre dia

Un matrimoni amb les seves dues filles al llit

Un matrimoni amb les seves dues filles al llit / Andrey Popov

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Qualsevol pare o mare sap com és de difícil que els matins comencin amb bon peu. Els petits no sempre s’aixequen de bon humor, no volen anar a l’escola o posen pegues per a tot. De vegades, som nosaltres mateixos els que ens aixequem malament i els ho acabem encomanant. A mesura que passa el dia, ens adonem de la dificultat de canviar el que hem sentit en els moments de la rutina matinera i pot convertir-se en una espiral diària, amb petites treves els caps de setmana. No obstant, aquesta forma de vida és esgotadora i ens agradaria aixecar-nos els dimarts com ho fem un dissabte.

El nostre humor pels matins i el dels nostres fills no és aleatori, gira entorn d’una sèrie de variables a què no sempre fem atenció. Si n’analitzem algunes, si les controlem i les invertim, podrem canviar l’estat d’ànim familiar pels matins, independentment del dia de la setmana. Per fer-ho, sempre hi ha diverses claus que es poden seguir.

Saltar del llit

Ens aixequem del llit, preparem la roba, aixequem els nostres fills, intentem que esmorzin, no volen vestir-se, i tot comença ja a fer-se costerut. Acabem agafant por que soni el despertador i ho vivim com un esforç i amb resignació. No obstant, som conscients que en els caps de setmana o en vacances les coses són molt diferents i no tot està relacionat amb el fet de matinar o les tasques del dia. Per tant, hi ha altres aspectes que hem de tenir en compte i hem de començar a treballar perquè les coses siguin molt diferents.

Mitjançant les següents claus, podrem començar el dia amb bon humor, tant els nostres fills com nosaltres:

1. Canvieu la manera d’aixecar-vos

Els pares són els primers que s’aixequen en una casa. Canvieu la forma que teniu d’aixecar-vos del llit, buscant una melodia del despertador diferent o programant la ràdio. Feu el mateix amb els petits; desperteu-los a poc a poc, aixecant una mica la persiana, fent-los petons i respectant el seu temps. Perquè no sigui tan brusc, podeu programar les alarmes 15 minuts abans.

2. Rutines positives

Introduïu noves rutines que facin que cada membre pensi en allò positiu que té durant el dia. Preguntar als fills que faran avui i amb quines coses disfrutaran genera ja emocions positives. A més, amb nosaltres funciona de la mateixa manera.

3. Escolteu les vostres necessitats

Potser sou dels que necessiten començar el dia amb calma i no sabeu com fer-ho tenint fills. Si us aixequeu una mica abans i esmorzeu amb calma i en silenci, les coses es veuen de manera diferent.

4. La melodia del dia

Moltes famílies comencen posant la ràdio per poder tenir bon humor al matí. Això sempre funciona i ha d’adaptar-se als gustos de cada un. Cada dia pot ser un membre diferent el que esculli la llista de reproducció que s’escoltarà, fins i tot en el trajecte a l’escola.

5. Activar-nos o calmar-nos

Depenent de les necessitats de cada persona, hem d’induir el nostre cos a l’estat adequat. Per fer-ho, tenim dues opcions, o començar el dia amb una mica d’exercici, per curt que sigui al saló de casa, o fer meditació i relaxació. Tant si volem energia com si volem serenitat, podem trobar-ho en família.

Notícies relacionades

Les rutines que tenim al matí i la manera d’aixecar-nos diu molt de la facilitat o la dificultat que tindrem al llarg del dia per sentir emocions positives, com passa també en els nostres fills. Sempre podem canviar les coses si modifiquem tot allò que fem des que ens aixequem fins que sortim de casa, amb unes pautes que sempre funcionen.

Ángel Rull, psicòleg.