PSICOLOGIA

Alimentació feliç: millora el teu benestar a través del que menges

La nostra manera de menjar es relaciona de forma directa amb les nostres emocions

undefined51995063 gente cl nica opci n m dica  picas entre horas   5 tips con 200127203719

undefined51995063 gente cl nica opci n m dica picas entre horas 5 tips con 200127203719

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Els problemes de l’estat d’ànim i d’ansietat apareixen amb diferents símptomes. Un d’aquests símptomes, on abans es veu que alguna cosa va malament, està en l’alimentació. Quan estem tristos, tenim estrès o patim ansietat, descuidem la nostra alimentació, mengem a deshora, ho fem de forma abrupta o consumim aliments que no ens beneficien. Això fa que el malestar augmenti, ja que el cos no rep l’energia necessària i comença a deprimir-se o a tenir encara més ansietat. Podem observar com també passa al revés, si comencem a cuidar-nos, a menjar sa o a seguir unes pautes, la nostra autoestima i el nostre estat d’ànim milloren substancialment, per això són elements directament relacionats. Controlant l’alimentació, per tant, podem gestionar millor el nostre estat de benestar.

Les nostres emocions es veuen modificades amb multitud de factors. Sentim una cosa o una altra en funció de les voltes que hi hem donat, de l’experiència d’aquell dia o de la nostra educació en la infància, però també si tenim gana o fa una setmana que mengem malament fa que les emocions puguin disparar-se. És per això que, buscar una millora de l’alimentació ens farà assolir un nivell de benestar més gran.

Aprofita el vincle

No solem ser conscients de la relació que tenen les nostres emocions amb les diferents àrees de la nostra vida. Ens aixequem un dia tristos i no en trobem el motiu, o ens enfadem en excés per una tonteria sense cap raó. És en aquests casos on més clar pot veure’s que diferents aspectes afectaran com ens sentim. L’alimentació és una de les parts més importants que hem de controlar per poder aconseguir un benestar real. Tant els nutrients que ingerim com les rutines que generem amb el menjar influeixen en nosaltres. No obstant, esperem a estar bé per després cuidar-nos, quan hauria de ser al revés. L’autocura es relaciona amb la nostra valoració personal. Des de potenciar-la, podrem sentir-nos millor.

A través de les pautes següents podem modificar les nostres pautes d’alimentació perquè impactin positivament en el nostre benestar:

1. Neteja la nevera

Fes una revisió de tot allò que tens a la cuina que es relacioni amb una mala alimentació i desfes-te’n. Pots donar-ho als veïns o directament llençar-ho. A partir d’aquí, fes una llista de tot el que s’inclourà en les teves noves rutines d’alimentació. Quins plats són els que a tu et fan estar millor o poden omplir-te sense haver-ne de menjar més quantitat.

2. Planifica

Una vegada a la setmana, asseu-te a planificar què és el que menjaràs durant els pròxims dies. Revisa que tinguis els aliments, compra el necessari i fes un menú setmanal. No és necessari seguir-lo en la seva totalitat, però sí que et donarà cert ordre i no hauràs d’estar cada dia pensant.

3. El teu moment del dia

Escull un dels cinc àpats del dia i consagra’l com el teu moment del dia. Pot ser l’esmorzar, on comences el dia amb calma, per exemple, o el sopar, on acabes el dia. Aquest moment del dia és el que sempre seguiràs, donant-li summa importància, fins i tot quan estiguis de vacances.

4. Activa’t

L’alimentació també es relaciona amb el desgast de calories i l’activació física. Acompanya la teva nova rutina amb esport, començant a poc a poc. Puja les escales en lloc d’utilitzar l’ascensor, ves caminant a la feina, aparca lluny, baixa una parada abans o apunta’t a una classe que et motivi. Qualsevol petit detall ja canviarà el que estaves fent.

Notícies relacionades

El que mengem i com ho mengem parla de com ens sentim, de la felicitat o de la tristesa que veiem al ficar-nos al llit. Si comencem a tenir una alimentació més bona, també tindrem una qualitat de vida i una gestió sobre les nostres emocions més bones. Un vincle directe que podem utilitzar a favor nostre.

Ángel Rull, psicòleg.