PSICOLOGIA

Autoconeixement i autoestima: tres exercicis que t'ajuden a enfortir-los

Escoltar-nos a nosaltres mateixos es relaciona amb més nivells d'equilibri emocional

FOTO BAJADA DE 123RF EL 29 DE JUNIO DEL 2019. PARA ILUSTRAR EL ARTICULO ’VergÃ?enza y autoestima: cómo te impiden ser feliz’. people, emotion and teens concept - sad unhappy pretty teenage girl sitting on windowsill over summer tree brunch background. JOVEN, CHICA, ADOLESCENTE, PENSAR, PENSATIVA, TRISTEZA, DEPRESION, VERGUENZA, AUTOESTIMA, VENTANA. FOTO DE IEV DOLGACHOV / 123RF

FOTO BAJADA DE 123RF EL 29 DE JUNIO DEL 2019. PARA ILUSTRAR EL ARTICULO ’VergÃ?enza y autoestima: cómo te impiden ser feliz’. people, emotion and teens concept - sad unhappy pretty teenage girl sitting on windowsill over summer tree brunch background. JOVEN, CHICA, ADOLESCENTE, PENSAR, PENSATIVA, TRISTEZA, DEPRESION, VERGUENZA, AUTOESTIMA, VENTANA. FOTO DE IEV DOLGACHOV / 123RF / lev dolgachov

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

L’autoestima és la base sobre la qual sostenim les diferents àrees de la nostra vida, no només la relació amb nosaltres mateixos, sinó la gestió amb els altres o el nostre acompliment. Implica saber col·locar els límits, no permetre que ens envaeixin, buscar l’equilibri amb els altres, desenvolupar-nos i respectar-nos. Es recolza en aquelles coses bones que tenim, en els nostres valors i en les nostres fortaleses, i busca el millor per a nosaltres mateixos. Com que la seu de la nostra autoestima és interna, els altres no tenen realment aquest poder sobre nosaltres, és mirant cap a dins l’única manera que tenim de controlar-la i potenciar-la. Neix des del ‘jo’, és dinàmica i pot créixer o disminuir tant com vulguem.

L’autoconeixement és saber mirar-nos i escoltar-nos, tenir clars els nostres punts forts i febles i moure les nostres accions cap a buscar el millor per a nosaltres. Ningú ens coneixerà com nosaltres ens coneixem a nosaltres mateixos i, sense aquest autoconeixement, mai aconseguirem tenir una bona autoestima.

Buscar a dins

De la mateixa forma que aprenem a caminar o muntar en bici, que fem classes de piano o millorem el nostre anglès, també podem fer el mateix amb el nostre amor propi i la nostra autovaloració. L’autoestima és un recurs manejable, dinàmic i controlable. No depèn tant de l’entorn o dels problemes com nosaltres creiem, sinó que tenim molta responsabilitat en com està. Una vegada que entenem que la podem dirigir, podrem aprendre els recursos necessaris per a això, tot des de l’autoconeixement i la valoració pròpia.

Si volem millorar la nostra autoestima a través de l’autoconeixement, podem utilitzar els següents exercicis:

1. La motxilla

Cadascun de nosaltres carrega amb una motxilla en la qual va introduint tots aquells elements de la seva vida que necessiten ser transportats des del punt de vista emocional. Carreguem la malaltia del nostre pare, els problemes a la feina, la relació amb la nostra parella o les dificultats escolars dels fills. No obstant, no tot el que portem a sobre és la nostra responsabilitat ni tenim motiu per voler-ho.

Per poder analitzar la nostra motxilla i eliminar-ne el que és innecessari, hem de fer dues columnes en un foli. En una hi posarem totes les coses que sí que són la nostra responsabilitat i sobre les quals tenim control, i a l’altra columna, tot el que és aliè, amb la qual cosa no ho hauríem d’estar carregant. Una vegada fet això, a la columna del que sí que hem de tenir a la motxilla, fem una nova separació entre el que sí que volem i el que no. Ara, ¿què és el que hem de començar a eliminar-ne?

2. Llenguatge personal

La manera que tenim de parlar-nos a nosaltres mateixos diu molt de com ens estimem o respectem i, per tant, de com ens estimaran o respectaran els altres. Observa com són totes aquestes frases que formules contra tu mateix, si parlen de culpa, d’errors i d’inutilitat. Un llenguatge negatiu sempre tindrà conseqüències negatives en la nostra vida.

3. Teoria de la galleda

Cada persona pot observar el seu estat emocional i com hi influeix la relació amb els altres. Per a això hem de visualitzar una galleda ple d’emocions positives. Tenim el poder d’omplir o buidar les galledes dels altres mitjançant el que fem o diem. Les altres persones tenen el mateix poder, i generen en nosaltres emocions positives o ens buiden la galleda si no hi posem els límits necessaris.

Notícies relacionades

Saber què és tot allò que tenim dins de nosaltres, respectar les nostres necessitats o no permetre que els altres buidin la nostra galleda, ens enfortirà o debilitarà l’autoestima. Parteix del coneixement d’un mateix i és la nostra responsabilitat saber mirar per poder estar millor. Per a això, sempre hi haurà una cosa que puguem fer.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia