PSICOLOGIA

Nadal en família: cinc maneres de no discutir

Els conflictes acumulats durant tot l'any surten en els pitjors moments

zentauroepp51400410 comilona191216125438

zentauroepp51400410 comilona191216125438

2
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Les festes de Nadal reuneixen persones que no sempre tenen coses en comú, tret dels llaços de sang. De fet, potser és una de les poques vegades que estan tots junts. Punts de vista diferents, vides molt allunyades o disputes passades fan que no regni la pau i puguem passar una mala estona. De fet, és normal que això ja hagi passat altres anys o tendeixi a repetir-se amb certa freqüència.

Per moltes bones intencions que tinguem els dies previs, la Nit de Nadal i la Nit de Cap d’Any acaben fent que surtin les nostres veritables personalitats. Som més reactius, podem saltar amb facilitat per coses que no hem deixat enrere o temes d’actualitat generen el conflicte. L’esperit nadalenc no ho és tot, sinó que són les nostres relacions les que semblen dominar el clima del sopar o el menjar. No obstant, sempre hi ha certes maneres de fer que no tot acabi malament.

Sense conflictes

Nadal i família és una cosa que va cada any directament unit. Un compromís ineludible del qual no ens podem escapar. Per a algunes persones és un dels millors moments de l’any, però no sol ser el pensament general. Ens fa por discutir, tenir friccions amb els cunyats o que es generin certes tensions. I és que la família no es tria, és la que toca i amb la qual has de conviure.

Les següents cinc formes ens ajudaran que aquest Nadal deixem de banda els conflictes i les discussions i puguem passar bons moments:

1. Empatia

És important tenir en compte que l’altra persona pot estar passant per mals moments, problemes a la feina o certes pors. Ningú és capaç de deixar de banda la seva vida diària i pot ser que, sense que sigui la seva intenció, ho paguem els altres. És la seva responsabilitat, però també és la nostra moure’ns per l’empatia o la paciència.

2. Els temes a la taula

La família ja la coneixem, ja hem passat més vegades les festes amb ells i sabem com són. Sabent això, hem d’anar amb compte amb els temes que es treuen a la taula. No fer cas a certs comentaris, com si no haguessin passat, o reconduir la conversa pot ajudar-nos a relaxar tensions.

3. Alternatives

¿Com han sigut els dinars o sopars d’altres anys? Busca la manera de generar una nova alternativa que pugui crear records bons. Introduir jocs pot ser una bona opció, o eliminar-los, si és el que fa que discutim.

4. Una retirada a temps

No és necessari allargar la sobretaula més del necessari. Una vegada que s’acaben les postres i hem pres el cafè o la copa, podem decidir marxar a casa. Al·legar cansament o que l’endemà tenim un esdeveniment ens pot servir com a excusa. Passar molt temps amb la família també pot desgastar-nos i fer que se’ns acabi la paciència.

5. Últim any

Si cada any hi ha discussions, si passem un tràngol i si la resta de l’any en paguem les conseqüències, potser ens hem de plantejar si val la pena. Potser és millor passar les festes separats i fer plans diferents, com anar de viatge. Posar terra pel mig sempre sol funcionar.

Notícies relacionades

Tenim dret a escollir com volem viure el nostre Nadal, tot i que no sempre podem marxar fora i evitar la família. En aquests casos, el millor és armar-se de paciència, beure amb moderació i intentar passar un bon moment. Les festes no sempre han d’acabar malament.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Nadal Psicologia