PSICOLOGIA

M'enganyo a mi mateix: així ho puc identificar

Mentir-nos a nosaltres mateixos pot protegir-nos però també fer-nos mal

FOTO BAJADA DE 123RF EL LUNES 6 DE MAYO DEL 2019 PARA ILUSTRAR EL ARTICULO ’ASI PODEMOS APRENDER A GESTIONAR EL MIEDO’. man in despair. HOMBRE CON MIEDO, CON LA CARA TAPADA POR LAS MANOS. HOMBRE DESESPERADO. FOTO DE PEKNA / 123RF

FOTO BAJADA DE 123RF EL LUNES 6 DE MAYO DEL 2019 PARA ILUSTRAR EL ARTICULO ’ASI PODEMOS APRENDER A GESTIONAR EL MIEDO’. man in despair. HOMBRE CON MIEDO, CON LA CARA TAPADA POR LAS MANOS. HOMBRE DESESPERADO. FOTO DE PEKNA / 123RF / Pekna

2
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

L’autoengany és la capacitat que tenim de mentir-nos a nosaltres mateixos. Mentre que les mentides als altres solen ser deliberades, quan ens ho fem a nosaltres és a causa de la necessitat inconscient de protegir-nos o donar-nos seguretat. El nostre cervell crea un ambient que no existeix però que ens sembla autèntic. D’aquesta forma conserva l’autoestima o ens manté a la nostra zona de confort.

Hi ha diferents maneres d’autoenganyar-se i totes provoquen conseqüències. A part de reconèixer que ens estem mentint, hem d’identificar la mentida per poder veure l’arrel del problema.

Les versions de la mentida

El cervell sempre té una raó per fer les coses –tot i que en els malalts mentals l’única raó és la malaltia. En estats normals repetim alguns patrons. Un d’aquests és l’autoengany. És freqüent, es deu a diverses causes i té diferents conseqüències.

Encara que no ens n’adonem, ens mentim cada dia. Té una funció biològica o social i ho podem trobar amb diverses formes:

1. Un preu alt

¿Què passa si ens comprem un objecte molt car però al tenir-lo ens adonem que no val per a res? ¿I si estudio durant quatre anys una carrera que després no m’agrada? Per protegir-nos d’aquesta realitat, hi ha una forma d’autoengany: Tot el que requereix un gran esforç ha de ser necessàriament bo.

2. Excusar-se

Quan no ens volem responsabilitzar d’errors o aspectes de la nostra vida, solem culpar els altres. Per això, abans de convèncer l’altre ens convencem a nosaltres mateixos. Soc desconfiat perquè la meva parella em dona motius, o tinc por dels animals perquè la meva mare era sobreprotectora.

3. Menteixo a l’altre

La majoria de les vegades, mentir-nos a nosaltres mateixos no té res a veure amb mentir als altres. Però en aquest cas, sí. Utilitzem l’altre per convèncer-nos a nosaltres. Menteixo als altres perquè així jo també em crec la mentida.

Funciona per repetició, ja que a mesura que passa el temps estem més segurs que és veritat.

Em menteixo

Ja sigui per salvaguardar l’ego, per mantenir els esquemes rígids o per continuar amb una alta autoestima, ens mentim amb molta freqüència. L’autoengany, de qualsevol forma, apareix per protegir-nos però acaba fent més mal, tant personalment com social. Pot ferir les nostres relacions o causar-nos problemes a la feina.

Identificar l’autoengany ens ajuda a buscar d’estratègies que ens serveixin en el dia a dia. ¿Com puc saber si em menteixo?

  • Si al veure la situació des de fora veus que no és tan tancada com semblava.
  • Si una part de tu mateix et fa projectar una imatge falsa.
  • Si tens esquemes fixos i tancats per respondre a les diferents situacions del dia a dia.
  • Si creus que les conseqüències de les teves accions no són importants.
  • Si evites els pensaments recurrents que t’avisen de la veritat.
  • Si sents que t’aferres a una realitat que no et satisfà.
Notícies relacionades

La mentida és un recurs que utilitzem quan ens hem d’afrontar a situacions difícils. L’utilitzem socialment però també a nivell individual amb nosaltres. Així protegim la nostra integritat sense valorar les conseqüències reals. Sempre té repercussions negatives que no veiem fins que és massa tard.

Ángel Rull, psicòleg.