PSICOLOGIA

Creixement personal: set raons per buscar-lo

La recerca del benestar es basa en el continu aprenentatge

63274885 l

63274885 l / Jakub Jirsak

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

El creixement personal inclou un conjunt de tècniques heterogènies destinades a millorar les habilitats de què una persona disposa. Partiria de la premissa que no existeix un malestar clínicament significatiu, és a dir, no faria falta un tractament psicològic, sinó que es buscaria augmentar el benestar o millorar en algunes àrees. Això es pot fer també amb l’ajuda d’un psicòleg, però des d’una orientació positiva.

Tot i que el creixement personal es pot confondre amb la dictadura del pensament positiu que es ven des d’una perspectiva publicitària, comportaria un acostament a la realitat, ja que no s’ignorarien els problemes existents, sinó que es generarien prou eines parar superar-los i arribar a una posició encara més elevada que la de l’inici. Compta amb nombrosos beneficis i existirien raons que ens farien entendre el motiu que sigui tan important per a la nostra felicitat.

Creixement personal

El desenvolupament ens empeny al canvi i a ser cada dia millors, recolzant-nos en la superació d’obstacles actuals, l’acceptació del passat i amb eines que ens propiciïn a tenir un futur millor. S’ha de basar en una metodologia adequada a les nostres necessitats, de la mà d’un expert i amb la motivació necessària per al canvi. Aquesta motivació podrà oscil·lar, ja que, tot i que no estiguem realment malament, sí que hi haurà moments en què hi haurà emocions negatives que s’hauran de treballar.

El creixement personal ens pot valer la pena si les raons que ens porten a això cobreixen les nostres necessitats en aquell moment:

1. Gestió emocional

Amb el desenvolupament podem entendre millor les nostres emocions i buscar la manera de regular-les correctament. Això ens empeny a tenir millors relacions, tant a la feina com a la nostra vida personal, a més de saber escoltar-nos i comprendre’ns. Amb la millora de la intel·ligència emocional tindrem una orientació més real i àmplia, basant-nos en recursos interns que podem utilitzar en el nostre favor, com són els sentiments.

2. Satisfacció personal

Al dedicar un temps a nosaltres mateixos, podem permetre’ns escoltar les necessitats que tenim per poder satisfer-les. Això implicaria saber quines metes ens poden ajudar a estar millor, definir l’èxit o estudiar la possibilitat de fer canvis laborals.

3. Estat de calma

Tot i que no tinguem un trastorn d’ansietat, sí que podem veure’ns desbordats per les exigències diàries, que ens generen un nivell d’estrès elevat de forma permanent o per etapes. Aquest estat, tot i que creiem que el suportem, pot ser gestionat d’una forma més eficaç, sentint un alleujament de l’esmentada ansietat i creant un estat de calma durador en el temps.

4. Més resistència

El creixement personal, a l’incrementar els nostres recursos, ens ajuda a poder resistir millor els nous obstacles. Tenim eines que ara podem utilitzar per superar-los, sortir-ne enfortits i obtenir un aprenentatge. En cas de no haver passat per un procés de creixement, els obstacles haurien impactat negativament en la nostra salut emocional i podríem enfrontar-nos a una crisi vital.

5. Millors relacions

Amb el pas dels anys podem acumular esquemes que ens facin perpetuar en la nostra vida relacions tòxiques. Amistats que no ens convenen, familiars que ens treuen l’energia o una parella que abusa de nosaltres. Al treballar amb nosaltres mateixos, podem observar tots aquests esquemes disfuncionals, escoltar les nostres necessitats i unir el nostre benestar amb el dels altres.

6. Autocura

Els processos de creixement personal tenen un impacte directe sobre el nostre benestar psicològic, però també sobre el físic. Com que cos i ment estan units, al treballar la part cognitiva, la part física també es treballarà. Podrem observar com dediquem més temps a la nostra alimentació, l’esport i el son.

7. Benestar

La felicitat comporta saber caminar un camí en què hi ha un aprenentatge continu i la meta del qual no ha d’arribar a completar-se mai. És en aquest camí on som més feliços. El desenvolupament implica empènyer-nos a avançar per aquest camí i dedicar-nos espai a saber què volem i com aconseguir-ho.

Notícies relacionades

El nostre benestar es relaciona amb allò que som, sentim i fem. Aquests tres aspectes han de ser treballats al llarg de tota la vida, però hi ha etapes en què una ajuda externa, com amb el creixement personal, ens permetrà més profunditat on ens sentim millor.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia