PSICOLOGIA

La impulsivitat: beneficis d'aquest tret de la personalitat

La impulsivitat tendeix a perjudicar les relacions personals i laborals

zentauroepp48318136 impulsividad190525135955

zentauroepp48318136 impulsividad190525135955 / Jacob Lund Photography

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La impulsivitat és un tret que tenen moltes persones. Es veu per primera vegada en la infància, es potencia en l’adolescència i perdura durant tota la vida adulta, amb lleugeres oscil·lacions. Com que té conseqüències negatives tant en les persones que la pateixen com en el seu voltant, es vol contenir, modificar i aconseguir que sigui adaptativa, sense tenir en compte que també aporta diversos beneficis que sí que s’han de valorar a nivell social.

Nombrosos estudis relacionen la impulsivitat amb emocions negatives, especialment en joves i adolescents. La perspectiva clínica s’ha orientat a reduir el malestar que produeix i modificar-lo fins que arribi a ser adaptatiu. Les parts bones del tret s’han obviat. Tot i que ser impulsius no sempre ens ajuda, sí que hi ha aspectes que poden ser-nos útils i que podem aprofitar.

Signes d’impulsivitat

L’impuls és la necessitat irremeiable que tenim de dur a terme una acció. El sent tothom i es repeteix al llarg de tota la vida. Per a alguns només són casos aïllats, però per a alguns altres es repeteix constantment. Aquestes persones converteixen fets concrets en un tret de personalitat: la impulsivitat. Tenen predisposició a actuar d’una manera incontrolable, sense fer l’anàlisi ni la revisió de les futures conseqüències.

¿Quins trets s’associen a la impulsivitat?

  • Falta d’autocontrol

La persona no sent restriccions i no pot controlar els impulsos.

  • Falta de persistència en les accions

Els és difícil fer una tasca durant molt temps, especialment si s’ha d’allargar i han de passar setmanes o mesos per veure’n els resultats.

  • Necessitat de novetat

Solen necessitar que tot sigui nou i excitant. La monotonia es fa pesada i busquen nous estímuls.

  • Falta de planificació

Com que no tenen una visió a llarg termini,  tampoc planifiquen ni es projecten metes. Viuen més en el moment, sense la sensació que hi pugui haver conseqüències negatives.

  • Mala gestió emocional

No tenen tolerància a la frustració, per la qual cosa senten una ira recurrent amb explosions intermitents.

Beneficis de la impulsivitat

Ser impulsiu és un tret a què se’ns predisposa amb l’educació, però també té un factor genètic. Això fa que l’anem desenvolupant fins que forma part de nosaltres. Té nombroses conseqüències negatives, però hi ha una part que també és positiva i de la qual podem treure rendiment.

¿Quins són els beneficis de ser una persona més impulsiva?

1. Aquí i ara

La impulsivitat compta amb la falta de perspectiva sobre el futur, cosa que obliga a viure en el present. Això redueix l’ansietat produïda pel llarg termini, ja que genera menys sensació d’estrès si disfrutem només el que estem vivint en aquell instant.

2. Espontaneïtat

Està ben valorada a nivell social ja que ens fa viure experiències noves més agradables fora de la zona de confort. Més tendència a la sorpresa i la improvisació.

3. Presa de riscos

Aquest tret només és un benefici si hi ha persones més reflexives al voltant que els ajudin a equilibrar-lo, tant a nivell professional com social. S’aposta més pel risc però tenint en compte que no hi hagi un fracàs assegurat.

4. Més emocionalitat

Fa connectar més amb els propis sentiments i amb el que el món produeix en el seu interior. Tot i que és necessari escoltar el que diu el cap, també cal fer cas del cor, igual que fan les persones impulsives.

5. Tolerància al caos

No hi ha necessitat de control ni de perfeccionisme. Es redueixen l’ansietat i la baixa autoestima i es potencien emocions més positives.

Notícies relacionades

Tots els trets de personalitat són dolents si es porten a l’extrem, i tindran conseqüències negatives. I això està estretament relacionat amb les persones impulsives. No obstant, tot i que la tradició psicològica hagi sigut fixar-se en la part negativa, també hi ha aspectes positius que podem potenciar davant d’un tret que no sempre es pot canviar.

Ángel Rull, psicòleg.