PSICOLOGIA

Meditació: el creixement que sorgeix des de la calma

La meditació es va integrant a la pràctica psicològica com a tractament de l'estrès

La unió del cos, la ment i l’ànima, traducció del terme en sànscrit del qual prové el ioga, agafa un sentit especial a la falda del Castillo de Espiel, al cor de la Sierra Morena cordovesa.

La unió del cos, la ment i l’ànima, traducció del terme en sànscrit del qual prové el ioga, agafa un sentit especial a la falda del Castillo de Espiel, al cor de la Sierra Morena cordovesa. / RAFA ALCAIDE/EFE

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La societat viu una de les epidèmies d’estrès més grans de la història. Dades actuals reflecteixen que gairebé el 18% de la població espanyola pateix algun tipus de trastorn d’ansietat. És una de les causes més freqüents a l’hora de buscar ajuda mèdica o psicològica i qui la pateix té dificultats per desprendre-se’n. De fet, com es pot veure en teràpia, existeix una reactivitat a l’estrès que es pot allargar tota la vida, tot i que no existeixi malestar clínicament significatiu.

Independentment de la teràpia farmacològica que existeix avui dia contra l’ansietat, hi ha nombroses tècniques que ajuden a rebaixar els nivells mitjans d’estrès i a fer que el que es considera un problema greu d’ansietat passi a ser simplement un aspecte que permet a la persona fer una vida normal. En aquest context apareix la meditació, una tècnica mil·lenària que es va integrant a poc a poc a occident, amb grans resultats i diferents formes de realització, adaptat a cada persona i a les seves necessitats. Lluny del conegut silenci i el pensament buit, hi ha diverses maneres de meditar que ens ajuden a assolir un benestar més gran.

Beneficis de meditar

La meditació és una pràctica extensa, amb una relativa senzillesa, que pot practicar-se sense cap tipus d’instrumental i gairebé en qualsevol lloc. Ens ajuda a calmar la ment i induir sensacions estables de benestar, més enllà del moment exacte en què ho estem practicant.

El nombre d’estudis científics que giren entorn de la meditació ha augmentat en els últims anys, a fi de demostrar les virtuts de què sempre s’ha parlat, però que no tenien una investigació empírica darrere. A través d’aquests estudis hem pogut veure nombrosos beneficis:

1. Increment de la felicitat mitjana percebuda. Gairebé la totalitat dels participants d’un estudi, després de la seva pràctica, van puntuar en alta felicitat.

2. Redueix l’ansietat. És el que més es busca en els estudis. De fet, com s’ha pogut comprovar, aconsegueix reduir-la i es manté baixa amb el temps.

3. També s’ha observat que combat l’estrès, amb nombroses investigacions que així ho demostren.

4. Augment de la creativitat. Generem un millor i major nombre d’idees, segons un estudi realitzat fa uns anys.

Meditar i actuar

Una de les preguntes més típiques quan ens decidim a provar la meditació és per on començar. Busquem vídeos o manuals que ens ensenyen tècniques bàsiques, sense un valor afegit, per la qual cosa podem arribar a desistir pel camí. En aquest sentit, l’ideal és trobar referències que ens expliquin la seva importància i els seus beneficis i com arribar a integrar-lo de forma senzilla en la nostra vida, per interioritzar-lo i que puguem utilitzar-lo al llarg dels anys. Per exemple, Youki Vattier ha creat “Meditar i actuar” (Errata Naturae, 2018), un llibre de descobriment propi i extern en el qual podem tornar a la nostra essència i descobrir en què es basa el creixement des de la meditació.

La filosofia de la meditació es basa a retornar a nosaltres mateixos, a través de la respiració i el silenci, d’una forma conscient, amb l’atenció plena. Això que ens trobem, el ser aquí i ara, és un dels antídots més grans contra la depressió i l’ansietat, ja que ens centrem únicament en el present. Mentre que la visió ancorada del passat ens generaria tristesa, l’anticipació del futur ens provocaria estrès. No obstant, la calma rau a quedar-nos en el punt exacte en què estem vivint.

Notícies relacionades

Com que l’essència és senzilla, hem de buscar una forma fàcil de poder anar-hi, com amb la meditació. Un grup de tècniques sense grans floritures que ens ajuden a calmar la ment i veure’ns “reconnectats amb nosaltres mateixos, sentint a poc a poc la presència lluminosa del nostre camí”, tal com diu Vattier al seu llibre.

Ángel Rull, psicòleg.