PSICOLOGIA

Preguntes poderoses per canviar la teva vida

Cada persona compta amb les seves pròpies respostes per poder superar obstacles

zentauroepp47453937 interrogante190322105532

zentauroepp47453937 interrogante190322105532

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Les preguntes poderoses són aquelles qüestions que es fan a altres persones o a un mateix i la finalitat de les quals és poder connectar el problema a resoldre amb l’essència d’un mateix. Es tracta de buscar respostes que ja existeixen en el repertori de la persona o fer-li veure quines eines encara no té però que pot buscar en aquells moments. Són freqüentment utilitzades en estratègies de resolució de problemes, però també ajuden en autoestima o entorns laborals i educatius.

És important saber què cal preguntar i com preguntar-ho. Funcionen de forma directa amb una estructura simple. No es tracta d’un diàleg ni un monòleg, sinó que la pregunta en qüestió és la que té poder per si mateixa. Una vegada formulada, trobant les millors respostes, podrem començar a treballar el canvi de vida.

Agent del canvi

Les preguntes poderoses tenen com a finalitat que la persona prengui responsabilitat sobre les seves accions i que fugi de la culpabilitat o el victimisme. Busca solucions en lloc de culpables, no deixa res a l’atzar i s’orienta sempre a la millora i el creixement. Tant les preguntes com les respostes estan directament connectades amb les nostres emocions. Per tant, podem també utilitzar-ho al nostre favor. Podem generar aquelles preguntes que es relacionin amb els estats emocionals que ens ajudin en el procés de canvi, en la formulació de metes i en el desenvolupament del pla d’acció.

Segons formulem les preguntes, així seran les respostes que obtinguem:

  • ¿Per què? Aquestes preguntes aniran orientades a identificar els valors de la persona, l’essència, els motius més inconscients.
  • ¿Què? ¿Com? Parlen sobre el present, sobre les eines que hem d’utilitzar per superar els problemes.
  • ¿Per a què? Els veritables motius de voler superar l’obstacle o assolir la meta. També connecta amb els valors i parla sobre si de veritat estem interessats a caminar el camí i si és el que més feliços ens farà.

Les preguntes han de ser curtes i concises. Si són obertes, ens faran pensar i obrir la nostra ment, aprofundint en el que realment volem i necessitem. Si són tancades i poden respondre’s amb un si o un no, ens ajudaran a prendre decisions fermes en aquell mateix instant o orientades a un futur pròxim.

Preguntes poderoses

El secret del canvi rau a saber mirar-nos i preguntar-nos. Buscar, sempre que puguem, les respostes amb què ja comptem i que estan tancades al nostre cervell. Parteixen de l’experiència viscuda i observada, de l’après al llarg dels anys o del que altres persones ens han ensenyat. Poden ser respostes que han sigut emmagatzemades, però també sorgeixen de la creativitat, innovant per buscar a través dels records idees noves.

Les preguntes poderoses ens activen, ens remouen per dins, ja que connecten amb zones sensibles de nosaltres mateixos. Ens inspiren al canvi i al creixement. Poden ser generades des de zero i ens ajudaran a canviar la nostra vida:

  1. Formula-la de manera que t’ajudi a buscar la resposta precisa. Utilitza el per què o el com segons allò que vulguis obtenir.
  2. Tingues en compte la dimensió de treball. Si el que vols és generar tu el canvi, ha d’estar orientada cap a les teves pròpies fortaleses personals. Si el que busques són canvis en els altres, t’has de preguntar com influir en ells de forma positiva.
  3. Parteix de les teves creences. Busca dins dels teus esquemes de funcionament respostes alternatives. Genera el canvi veient el que has repetit sempre i ha fallat.
  4. Desisteix si és necessari. Si no obtens les respostes necessàries, pot ser que estiguis formulant incorrectament la pregunta. Canvia-la llavors. Però també analitza si estàs preguntant per una cosa que realment vols canviar. Si no hi estàs disposat, desisteix i busca un altre camí.
Notícies relacionades

Les preguntes poderoses t’ajudaran a connectar amb la teva essència, els teus valors i les teves emocions. Genera motivació al canvi i responsabilitat sobre un mateix. Parteix del jo, pren consciència i s’allunya del victimisme. Tenen el poder de canviar la nostra vida si sabem què preguntar i utilitzem les respostes per generar un pla.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia