PSICOLOGIA

Així pots aprendre dels fracassos

Quan fallem en qualsevol projecte tenim el pensament comú de quedar-nos en la derrota

jcarmengol41916053 nfl football   philadelphia eagles v new england patriots   180205095648

jcarmengol41916053 nfl football philadelphia eagles v new england patriots 180205095648 / KEVIN LAMARQUE

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La por del fracàs és un dels motius principals a l’hora de no començar un projecte. I és que, tot i que en la infància no hi havia aquest temor, amb els anys i l’experiència anem gestionant cada vegada pitjor les derrotes. No obstant, això es deu únicament al fet que no hem sabut reinterpretar els errors per convertir-los en punts forts.

Fallar és habitual en el nostre dia a dia. Per estadística, les coses que intentem no solen sortir bé a la primera. Es deu al fet que necessitem una bona base d’aprenentatge, i únicament des de l’experiència podem tenir èxit. Aquesta experiència sempre s’assentarà sobre tots el errors acumulats al llarg de la nostra vida. Per tant, el fracàs és crucial per a qualsevol persona.

Zona de por

A l’hora de començar una cosa desconeguda, el primer que fem és obrir la zona segura on ens trobem i sortir a una nova zona, la zona de por. En aquest lloc encara no sabem espavilar-nos, no hi estem còmodes i arrisquem l’estabilitat ja consolidada per ser allà. El temor és l’emoció bàsica que sentim, tot i que se li’n puguin sumar d’altres com la curiositat i la necessitat de desenvolupament.

La zona de por posa a prova tot el que hem après anteriorment, totes les eines adquirides amb el pas dels anys. Implica sortir al món i demostrar la nostra vàlua. Aquest canvi, sovint, és obligat, ple d’incertesa, amb el qual les emocions negatives es disparen. No obstant, hem de tenir en compte una premissa: la nostra zona de seguretat abans va ser la nostra zona de por. Des dels avenços més petits que hàgim tingut, hem partit des del desconeixement. Caminar és ara una cosa consolidada, però de petits va ser una zona de por. Per tant, superades les pors, adquirits els aprenentatges, la nostra zona segura creix i integra tot allò nou.

Del fracàs al triomf

En els últims anys, la nostra societat va assimilant la importància de l’èxit a l’hora de començar qualsevol tipus de projecte. Des de les empreses fins a les universitats, són conscients que els errors sumen, tot i que facin mal, i ens porten al desenvolupament i al creixement. Per tant, podem utilitzar com a esglaó els nostres errors per arribar al triomf.

Amb aquestes pautes, podràs aprendre dels fracassos:

1. Reestructura la meta

En molts casos, l’error es deu al fet que teníem mal formulada la meta. Per tant, si el punt final ja és erroni, per molt bo que sigui el pla d’acció, podrem fallar. Un dels errors principals és que la meta no és realista o no s’ajusta al que veritablement volem.

2. Canvia el pla

Si la meta és correcta i hem fracassat a l’hora d’executar un pla, potser l’hem de refer. Ens poden estar fallant passos intermedis, terminis més factibles o ajuda extra. Posa-ho per escrit i avalua on pot haver-hi l’error. Això t’ajudarà les pròximes vegades.

3. Prohibit a la primera

¿Com ho has fet? Si has tingut èxit a la primera i no saps com ho has aconseguit, no has après res. Serà un encert per mer atzar, sense aprenentatge i, per tant, sense noves habilitats per al futur.

4. Guarda els teus pensaments

En els nous projectes, sovint ens deixem encomanar per les pors externes. Expliquem el que estem començant, i els altres només saben treure’n errors o inseguretats, moltes vegades per protegir-nos. Si realment no necessites ajuda ni més punts de vista, no expliquis el que estàs començant. Més que reformular el fracàs, el que estaràs fent és salvaguardar l’èxit.

5. Torna a tu

Els teus valors i les teves fortaleses formen el que tu ets. Quan hem dut a terme alguna cosa sense fer-ho des del que som, pot ser que fracassem, o, si tenim èxit, no el disfrutarem. Torna sempre al que ets. Assenta les bases en tu i busca el que realment necessites.

Notícies relacionades

Millorar la nostra vida personal i professional és qüestió d’avaluar els fracassos per convertir-los en èxits i motors de desenvolupament. Des d’un mateix podrem traçar noves rutes d’èxit basades en els errors imprescindibles previs. El creixement està directament unit a l’error.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia