PSICOLOGIA

Si vols discutir amb la parella, així és com ho has de fer

Les discussions de parella poden portar-nos a millorar constructivament la relació

jcarbo44529448 separacion parejas verano180803190827

jcarbo44529448 separacion parejas verano180803190827 / Patrick She ndell O Carroll

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Les relacions de parella tenen moments d’inestabilitat, fluctuacions que passen periòdicament, intercalant moments molt positius amb altres que no ho són tant. Això es deu a les diferències de pensament, la convivència, o els ajustaments de l’un amb l’altre. Les discussions són part de la parella, però es veuen com una cosa negativa i es tem que es repeteixin. No obstant, si es fan de forma racional i constructiva se’n poden treure punts positius que aportin millores a curt termini en la relació.

Saber com discutir, no deixar-se portar per les emocions negatives i que no ens desbordin els retrets és fonamental a l’hora d’anar construint una relació forta i sòlida en la qual els moments positius puguin ser cada vegada més amplis i duradors.

Discutir en negatiu

Sovint, les discussions es produeixen per una lluita de poder. El nostre ego ens porta a voler tenir sempre la raó o col·locar-nos en una posició de superioritat, de forma conscient o inconscient. Això es deu que entenem les relacions com una cosa desequilibrada on hi ha una persona activa i una altra passiva, on un sempre dona més que l’altre. No obstant, aquest concepte altament arrelat en la nostra cultura és fals. Les parelles s’han de basar en un equilibri relatiu, on ningú queda mai per sobre de l’altre, sinó que junts es retroalimenten i formen una base i una vida comuna.

El pensament de desequilibri i poder ens porta a discussions negatives on no es busca aportar i que ens aportin, sinó imposar les nostres creences i les nostres opinions. Es converteixen en moments aïllats carregats de gran toxicitat als quals se’ls agafa por però que es necessiten per tenir un cert benestar al portar la raó.

Discutir en positiu

Si basem la nostra relació en la premissa de la igualtat, el benestar i l’aportació mútua, sabent que hi ha alts i baixos, podrem discutir en positiu. Moments de reajustament o situacions de malentesos que poden solucionar-se aportant sempre una cosa bona a l’altre.

A través de les següents recomanacions, podrem manejar millor els conflictes i créixer en la relació. Podem discutir de forma constructiva quan tenim clar que estem remant tots dos cap al mateix lloc.

1. La teva parella té emocions negatives

Quan som enmig d’una discussió, apareixen moments de ceguesa on només veiem les emocions negatives que nosaltres estem sentint. No obstant, la nostra parella també pateix. No està disfrutant amb el que està passant. Si tenim en compte el que sent i l’hi preguntem, arribarem a grans nivells d’empatia on ens acostarem a l’altre.

2. Balança

¿Què diferencia les converses normals dels conflictes? El nombre de missatges positius i negatius que hi apareixen. És important, per tant, en les discussions aportar-hi també missatges de valor i apreciació a l’altre. Això marcarà la diferència entre la construcció i la destrucció.

3. Moments oportuns

No qualsevol moment ni lloc és adequat per discutir. Igual que no ho hem de fer en qualsevol estat emocional. Ajornar les discussions ens ajudarà a no deixar-nos portar per l’enuig i ser més racionals.

4. La veritat és relativa

No podem tenir sempre la raó, especialment perquè de vegades no hi ha una única veritat. Saber identificar que tots els punts de vista són vàlids i actuar des de la tolerància i el respecte ens evitarà molt dolor propi i aliè.

5. Parla sense por

Expressar el que sentim i ser sincers és fonamental. Callar-nos alguna cosa per por o per no empitjorar la situació pot portar conseqüències negatives. L’altre necessita entendre’ns i comprendre’ns, i això només es fa des de la sinceritat.

6. No hi ha culpables

En una discussió no hi ha jutges, ni botxins ni víctimes. Evita donar la culpa a l’altre o culpabilitzar les seves accions. Tots dos sou responsables, cada un de la seva part. No utilitzis paraules que danyin o que facin veure l’altre que és responsable de tot el dolent que et passa.

Notícies relacionades

Les discussions són inevitables, necessàries i enriquidores per a la parella. Ens serviran per veure els diferents punts de vista, i ajustar-nos al que l’altre necessita i que s’ajusti també a les nostres necessitats. Sempre podem aportar valor i aconseguir assentar les bases d’una relació forta. No deixar-nos envair per l’enuig o saber que l’altre pot tenir part de la raó ens ajudarà a discutir amb criteri.

Ángel Rull, psicòleg.