PSICOLOGIA

Bloqueig per timidesa: pots superar-lo així

La timidesa és un tret relativament estable que pot modificar-se de forma activa

zentauroepp46354603 icult181224164041

zentauroepp46354603 icult181224164041

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Les persones tímides són aquelles que mostren una tendència a la inhibició, a tancar-se en si mateixes, i a les quals els costa mostrar els seus pensaments o emocions públicament. La seva ansietat s’eleva al ser davant d’altres persones, s’enrojolen i tenen por de l’observació aliena. Aquestes característiques fan que tinguin dificultats en les relacions, en la feina o en la vida familiar.

La timidesa pot portar-se a l’extrem en determinades circumstàncies, i bloqueja la persona i la paralitza físicament i mentalment. No obstant, moltes vegades, amb petites claus, es pot sortir de l’estupor i aconseguir vèncer la timidesa.

Neix o es fa

Per entendre com funciona aquest tret, hem de partir dels models de personalitat, els quals diuen que qualsevol característica humana està formada per dos aspectes: un aspecte genètic i un aspecte ambiental.

La part genètica ens assenyala una predisposició a comportar-nos de determinada forma, però la part ambiental, les nostres experiències i educació també hi influeixen. És en aquest equilibri on sorgeixen els nostres trets de personalitat. Per tant, una persona pot portar genèticament una predisposició a la timidesa. Si la part ambiental l’empeny a l’obertura, la inhibició social no es marcaria en excés. No obstant, quan l’experiència també fa augmentar la timidesa, pot aparèixer aquest tret de forma extrema.

Supera la timidesa

El bloqueig mental que sorgeix de la timidesa té el seu origen en la por i en les emocions negatives que saturen en aquell instant la persona. Encara que no és fàcil sortir-ne sense ajuda, sí que hi ha diversos passos que la persona pot seguir per intentar superar aquest bloqueig i que, amb el temps, vagi desapareixent per complet.

¿Com podem sortir del bloqueig que produeix la timidesa?

1. Anticipa la situació

Les situacions a què normalment ens enfrontem es tendeixen a repetir. No de la mateixa forma, però sí que solen seguir un patró general. Les reunions de feina, quan ens presenten algú o l’acudir a una festa tenen elements comuns.

Fes una llista de situacions que hagis viscut en les últimes dues setmanes i agrupa-les per categories. Partint d’aquestes categories, escriu tot allò que de forma realista podies haver fet millor i quines coses pots evitar. Això et farà estar més preparat per al futur.

2. Per al pensament

Una vegada que es dona la situació que et paralitza, els teus pensaments entren de forma obsessiva en bucle. Això t’impedeix avançar i sortir d’allà. Per a això, fes un exercici que en psicologia es diu “parada de pensament”. Consisteix que, quan estiguis en aquest bucle, et diguis de forma rotunda una paraula, com “¡para!” o “¡stop!”. Es pot ampliar si es porta una goma al canell i, al dir la paraula clau, s’estira la goma i es deixa anar perquè impacti al canell.

3. Imagina

Aquesta tècnica funciona en conjunt amb l’anterior. Una vegada que hem fet la parada del pensament, ens relaxem pensant en un paisatge que ens calmi. Ha de ser sempre la mateixa escena. Al fer-ho durant uns segons, podem tornar al llit, i reduint l’activació sortirem del bloqueig.

4. Respira

La respiració diafragmàtica és una de les tècniques més eficaces per reduir l’estrès i l’ansietat i, per tant, ens ajuda amb l’activació física que se sent durant el bloqueig. Respirar de forma profunda abans, durant i després de la situació farà que puguem ja no només prevenir el bloqueig, sinó també, de produir-se, sortir-ne.

Notícies relacionades

La timidesa és un tret de personalitat que ens condiciona en el nostre dia a dia, però que portat a l’extrem es converteix en fòbia social i necessita tractament psicològic. Si encara no estem en aquest punt, podem evitar arribar-hi tenint una millor relació amb la nostra timidesa a través de les quatre claus anteriors. Guanyarem en tranquil·litat i benestar.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia