PSICOLOGIA

Sobreviu als sopars de Nadal en família

Les reunions familiars són focus de tensió que poden acabar en fortes discussions

abertran46287693 181217100512

abertran46287693 181217100512

2
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Amb l’arribada del Nadal, comencen a aparèixer esdeveniments i compromisos que no sempre necessàriament ens han d’omplir de felicitat. De fet, per a moltespersones, veure i estar amb la família sol ser un motiu per estar malhumorat o més irascible. Això es deu al fet que certs temes de conversa han acabat en discussió altres anys o que hi ha picabaralles passades que no s’han superat.

Si ens mentalitzem i seguim diversos consells, podrem passar un Nadal en família en què puguem també arribar a disfrutar. L’actitud, els temes que no s’aborden i les ganes de superar el passat són grans aliats.

Sense discussions familiars

Les festes nadalenques produeixen sentiments enfrontats en moltes persones. Hi influeixen els records, els moments viscuts l’últim any o la relació que hi ha amb els membres de la família. Mentre vivim amb la idea que és temps de pau i tranquil·litat, no tots aconsegueixen arribar a elevar aquests sentiments. Arrossegar aquestes emocions acaba passant factura en els dies de reunió familiar.

Però ¿i si poguéssim trencar la tradició de discutir per Nadal?

1. Tu decideixes el focus

Tenim la capacitat d’enfocar-nos en un grup determinat de coses. Per exemple, quan estem enfadats, sembla que tot es torça i només hi ha coses negatives. Es deu a un biaix cognitiu en el qual el cervell confirma en la realitat el que està sentint, a través de només veure allò dolent.

Si durant les dates nadalenques et centres en la queixa, tot acabarà sortint malament. Posa el focus en les coses bones que sí que hi ha, com els cosins que fa temps que no veus, els dies lliures o el regal del teu amic invisible.

2. No estiguis a la defensiva

El Nadal no s’ha inventat per fastiguejar ningú. No és una etapa en què tot sembli anar en contra de nosaltres. És la nostra actitud d’estar a la defensiva, pensant que ens feriran, la que fa empitjorar la situació. Relaxa’t, deixa anar el control i perd la por.

3. Desdramatitza

L’humor és una de les millors eines per treure importància innecessària a les situacions negatives. Però cal saber mesurar aquest humor. No tothom es relaxarà davant de la frivolitat o l’humor negre, especialment si toca temes tabús.

4. No parlis de tot

Certs temes, com la política i el futbol, són fonts directes de discussió. És una cosa normal, ja que no compartim el 100% de les nostres opinions, i tampoc és necessari. Evita parlar de certs temes i procura tallar-los quan els iniciï una altra persona. Sempre des de la cordialitat, el respecte i amb la finalitat que hi hagi un bon clima.

5. Espai

Si passem molt temps amb els nostres familiars, especialment si no hi ha un bon clima, propiciem discussions amb més facilitat. Si estàs de vacances amb ells, busca moments per a tu en què puguis allunyar-te’n, reflexionar i desconnectar.

6. Punt en comú

Tot i que semblem molt diferents, sempre hi ha punts en comú amb altres persones. Busca aquests temes dels que pugueu parlar o compartir. Potser t’ajuda acostar-te a l’altre, interessar-te pels seus gustos o explicar-li els teus. No només inicies una conversa relaxada, sinó que, a més, enforteixes la connexió amb l’altre.

Notícies relacionades

El Nadal és temps per estar amb els amics i disfrutar, però també amb la família, sense que això suposi un focus d’estrès i ansietat. Canviar d’actitud, centrar-te en allò positiu i acostar-te als altres farà que puguis aquest any disfrutar de la seva companyia i evitar les discussions.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia