PSICOLOGIA

7 claus psicològiques per aprimar-se

Baixar de pes i mantenir-lo a llarg termini és qüestió de saber com podem aplicar petits però importants canvis

olerin36711232 barcelona 27 12 2016 otros suple m s salud reportaje sobre o180816202938

olerin36711232 barcelona 27 12 2016 otros suple m s salud reportaje sobre o180816202938 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Quan comencem una dieta o simplement ens plantegem baixar de pes, pensem que es tracta d’un camí recte, senzill i, sobretot, definitiu. Però a mesura que passen els dies ens trobem amb diferents problemes que, si no sabem com resoldre’ls, ens allunyen de l’objectiu.

Cap dieta ni cap pla d’activitat física són completament efectius si no es controlen altres variables que ens interfereixen en la pèrdua de pes. L’estrès, la falta de motivació amb l’esport o un mal control de les quantitats són causes comunes que impedeixen que funcioni qualsevol dieta. Generen frustració, baix rendiment i abandonament.

No baixes de pes

Al començar qualsevol dieta, únicament tenim en compte que s’ha de fer una mica d’activitat física i menjar només un determinat grup d’aliments. No obstant, el procés d’aprimament comporta molts més factors, que ens acostaran o allunyaran al pes desitjat.

Aquests són alguns dels errors que fan que no baixis de pes:

  • No menjar. Des de restringir excessivament les quantitats fins a menjar únicament una vegada al dia.

  • Mal descans.

  • Premiar-nos els triomfs amb menjar.

  • Fer dieta i no pensar que realment és un canvi d’hàbits.

  • Objectius poc realistes.

  • Expectatives errònies.

  • Dietes molt restrictives.

  • Estrès i ansietat. Eleva en excés el cortisol.

  • Problemes hormonals.

Psicologia per aprimar-se

Objectius poc realistes o un alt nivell d’estrès són factors determinants que ens fan no baixar de pes. De fet, moltes vegades, en el procés de dieta, interfereixen amb les nostres emocions i provoquen que el pes també pugi. Per això, aprendre a controlar-los i abordar l’aprimament des d’una perspectiva psicològica, i no només esportiva i nutricional, ens permet arribar al pes desitjat i consolidar-lo de cara al futur.

A través de les claus següents de la psicologia aconseguiràs baixar de pes:

1. No és per sempre

Les dietes són elements puntuals que ens ajuden a reduir el pes. Però comporten una sèrie de pautes que sí que s’hauran de mantenir després d’haver aconseguit el pes desitjat.

El problema és que el que ens ajuda a aprimar-nos és el que rebutgem i no volem incorporar en la nostra rutina. Al canviar d’actitud i veure que únicament la restricció de certs aliments és puntual, podrem augmentar la motivació i aconseguir afegir-nos als bons hàbits.

2. Cinc àpats o més

Restringir els àpats i passar gana és una de les causes principals per saltar-nos la dieta i abandonar-la. Per combatre-ho, hem de menjar cinc o més vegades al llarg del dia. Farà que arribem tips als àpats següents i no mengem aliments prohibits. Aquest hàbit, ens ajudarà també a mantenir el pes i no engreixar-nos.

3. Menja a poc a poc

Sentir sacietat és qüestió de 20 o 25 minuts. Si mengem excessivament ràpid, no sentim a temps aquesta sacietat i mengem més del compte. Per això, menjar a poc a poc ens ajudarà a controlar les quantitats.

4. No mengis sempre el mateix

Una dieta que sigui igual durant més de dues setmanes està avocada al fracàs. No només per la falta de motivació i l’avorriment sinó perquè deixa de tenir el mateix efecte per al nostre cos.

5. Oblida’t de la bàscula

La bàscula és només un dels diversos indicadors que hi ha per saber si estem baixant de pes, però no és la més fiable. El nivell de greix del cos ens indica de forma més realista si ens hem aprimat. Si no notes el resultat a la bàscula, però sí a la roba, prova d’avaluar el progrés a través de mesurar-te el contorn.

6. L’esport, a poc a poc

Apuntar-se a un gimnàs i voler-hi anar cada dia no és realista. Amb sobrepès el cos té un esgotament més gran i s’ha de sumar a la falta de motivació inicial. Per això, la rutina esportiva s’ha d’incorporar de forma suau i realista.

7. Vigila les calories amagades

L’aigua, el te o el cafè són les úniques begudes que veritablement no et sumaran calories extra. A més, has d’anar amb compte amb tots els aliments, com barretes energètiques que trobaràs a la secció de dieta del supermercat. Tot i que es venen com a baixes en greixos, amb zero sucres o amb poques calories, poden contenir ingredients que t’impedeixin perdre pes.

Notícies relacionades

Perdre pes i mantenir-lo és un procés lent i constant. Per això, saber que no sempre estarà tot ben fet i que algunes setmanes no aconseguirem baixar significativament de pes, ens ajudarà a tolerar la frustració i mantenir la motivació en nivells normals. Hem, a més, de controlar totes aquestes variables que ens ajuden o que ens perjudiquen a l’hora d’aprimar-nos. Només així podrem arribar a l’objectiu.

Ángel Rull, psicòleg.