PSICOLOGIA

Augmenta la concentració amb aquestes tècniques

La falta de pràctica o no utilitzar cap estratègia són les causes principals de la baixa atenció

48239525 l

48239525 l

2
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La concentració es relaciona tant amb l’aprenentatge com amb la memòria. És una de les qualitats clau en la interacció amb el món. Per tant, que el seu rendiment sigui òptim ens farà guanyar amb altres beneficis, com més productivitat a la feina i més gaudi a l’hora de llegir un llibre o veure una sèrie.

Diversos factors acaben afectant el nostre nivell de concentració, de vegades, en moments puntuals, i d’altres, de manera recurrent, cosa que dificulta les tasques diàries. Per això, és important aprendre certes tècniques que ens facin guanyar en aquesta aptitud.

Causes de la baixa concentració

En determinats moments veiem com la nostra concentració no funciona com hauria de fer-ho Això es deu a factors interns i externs, que acaben repercutint en l’aprenentatge o en la nostra manera de relacionar-nos amb els altres.

Algunes de les causes de la baixa concentració són:

  • Alta dificultat de la tasca que estem realitzant.
  • Estrès generat per la tasca.
  • Pensaments circulars per problemes d’ansietat o depressió.
  • Fatiga.
  • Distraccions, com la música o soroll pròxim.
  • Falta de motivació.
  • Emocions extremes, tant positives com negatives.
  • Trastorns o malalties que comporten mala concentració, com les demències.

Augmenta la teva concentració

La concentració és una aptitud amb capacitat per créixer i per atrofiar-se, depenent del seu ús i de com es dugui a terme. Per això, si s’entrena com si fos un múscul, pot permetre’ns enfocar millor i augmentar els nostres nivells de concentració, aprenentatge, memòria i rendiment.

Amb les tècniques següents podràs augmentar la teva concentració:

1. Escriu a mà

Sempre que et sigui possible, utilitza l’escriptura manual. T’ajuda a esforçar-te més i millora la retenció de dades. És una tècnica que encara continuen utilitzant moltes persones a l’hora de redactar documents importants, fins i tot, llibres.

2. Juga a videojocs

Abans es creia que només els jocs clàssics com els escacs tenien un efecte sobre la concentració. No obstant, els estudis que han anat apareixent els últims anys suggereixen que els videojocs també tenen aquest efecte. Et permeten fixar metes i posar el focus per aconseguir-les.

3. Preocupacions aïllades

Quan tenim algun tipus de preocupació sobre la qual giren els nostres pensaments de forma obsessiva, és molt complicat que puguem concentrar-nos en una altra cosa. Per això has d’aïllar les teves preocupacions en moments fixos i tancats del dia. Per exemple, per a tot el relacionat amb la feina, el millor és dedicar els 15 minuts immediats a la sortida de l’oficina a aquests pensaments. Passats els 15 minuts, tanquem el cicle i ens dediquem a una altra cosa. Fer-ho amb regularitat és molt beneficiós.

4. Mantén un ordre

Quan et dediques durant diverses hores a una tasca, assegura’t de tenir-ho tot a l’abast abans de posar-t’hi. Això evitarà distraccions o passejos innecessaris per casa o l’oficina. A més, l’espai ha d’estar ordenat i net.

5. Tècnica Pomodoro

La tècnica Pomodoro és un model de treball que ens permet augmentar la productivitat i el rendiment. Consisteix a fer cicles curts de treball de 20 minuts i descansos curts intercalats de 5 minuts. Cada quatre etapes de treball curt, es descansa 15 minuts en lloc de 5. I el cicle torna a començar.

Notícies relacionades

Totes les tècniques de rendiment no tenen el mateix efecte sobre nosaltres. Hem de buscar les que s’adaptin millor a nosaltres i les nostres necessitats. El que sí que és primordial, és que trobem les millors estratègies que ens ajudin a augmentar la nostra concentració. D’aquesta forma, la productivitat, la memòria, l’aprenentatge i les relacions se’n veuran beneficiades.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia